Terra 2.0 Sahibi Olacaklar Dikkat! Bunları Biliyor musunuz?

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, kripto dünyası Terra ekosisteminin ani çöküşüyle ​​sarsıldı. Algoritmik stablecoin’i (UST) dolar paritesini kaybettikten sonra, her şey aniden çöküşe uğradı ve LUNA tam anlamıyla 0 dolara düştüğü için birçok yatırımcıyı yüzüstü bıraktı. Şimdi ise topluluk yeni bir zincir olan Terra 2.0 projesi ile beraber birçok değişiklikle geliyor. İşte detaylar…

Terra (LUNA) için kaçınılmaz son

Hatırlayacağınız üzere 9 Mayıs tarihinde Terra protokolünün üzerine inşa edilen ve tüm ekosisteminin (UST) arkasındaki itici güç olan algoritmik stabilcoin, dolara olan sabitini kaybetti. Hemen ardından birkaç gün sonrasında ise 0,30 dolar seviyelerine kadar düşüş yaşadı. Algoritmanın çalışma şekli nedeniyle, yatırımcıların 1 UST’yi (1 doların altında işlem gören) 1 dolar değerinde LUNA karşılığında kullanabildikleri muazzam bir arbitraj fırsatı sağladı. Bu tasarımın amacı UST’yi yok etmek ve arzını azaltmaktı ki bu da değerini artıracaktı. Ancak satış baskısı çok yüksek seviyelerde olduğu için ve UST 1 dolarlık sabit fiyatına yaklaşamadı.

Bu durum, yatırımcıların LUNA’yı fazladan basmalarına izin vererek birkaç gün içinde 6 trilyon LUNA’nın üzerinde muazzam bir arz yarattı. Söylemeye gerek yok ki, bu kısa zaman diliminde bu tür arz genişlemesi, kaçınılmaz bir sonuca yol açtı ve LUNA fiyatı 0 dolara düşüş yaşadı. Bununla beraber ise tüm Terra ekosistemi silindi ve herkes kripto tarihinde unutulmayacak bir olaya tanıklık etti.

Terra 2.0 projesinde stabilcoin bulunmuyor

Protokol kurucusu ve Terra CEO’su Do Kwon, “Terra’nın sadece UST olmadığını” savunarak bir canlanma planı hazırladı. Planın birkaç hafta içinde nasıl değiştiğine dair ayrıntılara girmeden, Terra topluluğu ve onaylayıcılar teklifi oyladılar ve kabul ettiler ve ortam belirlendi. Nihai teklif için oylama 25 Mayıs’ta sona erdi ve oy kullananların yüzde 65,5’i önergeyi onayladı, yüzde 20,98’i çekimser kaldı ve yüzde 13,20’si reddetti.

Terra Ecosystem Revival Plan 2 olarak adlandırılan plan, algoritmik bir stablecoin’e sahip olmayacak yeni bir Terra zincirinin oluşturulmasını görmeyi amaçlıyor. Daha önce de Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz üzere eski zincir Terra Classic olarak adlandırılacak ve LUNA’sı LUNC kodunu taşıyacak. Yeni zincirin token’ının adı ise LUNA olacak. Birden fazla borsa ise Terra 2.0’ı kabul ettiğini açıkladı. Bu borsalar ise şu şekilde; Huobi, KuCoin, Bitrue, FTX, Bitfinex, Binance. Konuyla ilgili yorum yapan popüler kripto para borsası Binance ise şu sözleri kullanıyor:

Terra topluluğu az önce “Yeniden Doğuş Terra Ağı” için bir oylama geçti. Binance’den etkilenen kullanıcılara mümkün olan en iyi tedaviyi sunmayı amaçlayan kurtarma planı üzerinde Terra ekibiyle yakın bir şekilde çalışıyoruz. Daha fazla güncelleme için bizi izlemeye devam edin.

Bir diğer yandan ise kuşkusuz, en sıcak konulardan biri ise yapılacak yeni LUNA airdropu ve LUNC token’ın sahiplerine dağıtılma şekli olarak karşımıza çıkıyor. Bu sıralama şu şekilde;

  • Topluluk havuzu – yüzde 30
  • Saldırı öncesi LUNA sahipleri: yüzde 35
  • Saldırı öncesi UST sahipleri – yüzde 10
  • Saldırı sonrası LUNA sahipleri – yüzde 10
  • Saldırı sonrası UST sahipleri – yüzde 15

Ek olarak, Terraform Labs’ın (TFL) cüzdanı, “Terra’yı tamamen topluluğa ait bir zincir” haline getirmeyi amaçlayan airdrop için beyaz listeden kaldırılacak. Tüm token’lar, önceden belirlenmiş bir dizi kritere göre farklı olan bir ilk kilit açma ve hak etme planına sahip olacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!