Morgan Stanley Metaverse ve NFT’ler için Uyardı: Sınırlı!

Geçtiğimiz günlerde Bitcoin’in, mağazalarda bir ödeme aracı olarak kabul edilmesinin önemini vurgulayan bir rapor sunan Morgan Stanley analistleri, son olarak metaverse arazileri, NFT projeleri ve stabilcoin’ler ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Metaverse arazileri ve NFT’ler ile ilgili görüşlerini belirtiler

Nisan ayından bu güne kadar ki süreçte Bitcoin’deki yüzde 40 oranına varan düşüş için artık hisse senetleri piyasalarıyla olan korelasyonun, neden olarak gösterilmesinin yanlış olduğunu belirttiyorlar. ABD’nin en büyük yatırım bankalarından olan Morgan Stanley, 12 Mayıs gününe ait bir araştırma raporunu sundu. Merkeziyetsiz finans, NFT’ler ile birlikte stabilcoin’lerde meydana gelebilecek ciddi problemleri ele aldıklarını bildirdiler. Banka analistleri yayınladıkları raporda, Bitcoin’de Nisan ayından itibaren yaşanan yüzde 40’lık düşüş oranının, artık hisse senetleri piyasalarıyla ilişkilendirilmesinin yanlış bir değerlendirme olabileceğini şu sözlerle ifade ediyorlar:

“Yüksek kazanç sağladığı fikri ile abartılan merkeziyetsiz finans ve kripto para destekli stabilcoin’lerin kitleler halindeki yatırımcıları ciddi şekilde zarara uğrattığı görülmektedir. Bu durum ise bizlere, yüksek fiyat seviyelerinin aslında önemli derecede spekülasyonla oluştuğunu ve gerçek kullanıcıların  çok sınırlı sayıda olduğunu göstermektedir”

Ayrıca raporda yer verilen diğer konu ise, metaverse arazileri ile NFT’ler. Bu tür dijital varlıklara yatırılan yüksek miktarlardaki paraların kullanım alanından kaynaklı olmadığı, yalnızca daha yüksek fiyata başka kişilere satılma amacı olduğunu belirtiyor:

“Bu tür dijital varlıklara yatırım yapılmasının nedeninin altında yalnızca başka kişilere daha yüksek fiyata satılacağına olan inançtır”

Analistler: Stabilcoin’ler piyasalarda belirsizlik yaratıyor

Analistler, geçtiğimiz günlerde UST’de meydana gelen düşüşe de kayıtsız kalmadılar. Kasım ayından günümüze kadar ki süreçte düşüşte olan piyasanın bu olay sonrası büyük şok yaşadığını bildiriyor, ve şu ifadelere yer veriyor:

“Kripto para destekli stabilcoin’ler, merkeziyetsiz finansın içinde yer alan, yüksek kazanç getirisi sağlayan ekosistemin önemli parçalarıdır. Son yaşanan olayla birlikte ise, piyasalarda belirsizliğe, istikrarsızlığa ve bunların artmasına yol açtı. Yatırımcılar, kripto para fiyatlarının aslında hangi seviyede işlem görmesinin gerekli olduğu konusunda yeniden değerlendirme yapmaya başladılar”

Banka analistleri, kripto para ekosisteminin şu anda en spekülatif alanları olarak belirtildiği bu yatırım ürünlerinin, şimdilerde Fed’in faiz kararını ciddi şekilde takip ettiğini raporda belirtiler. Morgan Stanley raporunda son kısımda ise, banka müşterilerinin UST olayının ardından, stabilcoin’lerin dolarla olan birebir dengesinin bozulması ya da kripto para piyasalarında daha ciddi düşüşlerin yaşanmasının, daha geniş finansal piyasalarda sistematik bir risk oluşturup oluşturmadığını araştırdıkları da bildiriyorlar. Daha fazla kripto para haberi için Kriptoarena.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!