Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’ndan Kritik Kripto Para Açıklaması!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün gerçekleştirilen yatırımcı toplantısında faiz, giderek artan dolar kuru ve kripto para birimleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, toplantıda kur müdahalesi yapılabileceğinin sinyallerini verdi.

TCMB Başkanı, para politikalarının, 2022’nin ilk yarısında etkilerini göstereceğini belirtiyor

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün yapılan toplantıda yatırımcılarla bir araya geldi. Merkez Bankası Başkanı’nın gündeminde faiz indirimi, artan dolar kuru ve kripto para birimleri vardı. Kavcıoğlu, yürüttükleri para politikasının etkilerinin önümüzdeki yılın ilk aylarında kendini göstereceğini ifade etti. Faiz indirimleri konusunda kısıtlı alanları kaldığını belirten Kavcıoğlu, 16 Aralık’ta yapılacak toplantıda daha fazla faiz indirimi yapılmayacağının sinyallerini veriyor.

Döviz kurlarındaki aşırı hareketliliğe vurgu yapan TCMB Başkanı, kısa vadede gerçekleşen bu tarz gelişmelerin orta vadede reel kurlar ile uyumlu seviyelere yaklaşacağını düşündüğünü belirtiyor. Kavcıoğlu ayrıca döviz mevduatlarının TL’ye geçişini teşvik etmek amacıyla yeni düzenlemelerde bulunacaklarını da ekliyor. Kurlarda görülen aşırı volatiliteye müdahale edebileceklerini belirten Kavcıoğlu konuya ilişkin olarak şu sözleri kullanıyor:

Kurlarda aşırı oynaklık da istenen bir durum değildir. Merkez Bankası belirli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir. TCMB’nin enflasyonu düşürmeye odaklı para politikasında herhangi bir değişiklik bulunmadığını tekrar belirtmek isterim. Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz.

Başkan Kavcıoğlu, döviz kullanılarak kripto para birimlerine yapılan yatırımlardan rahatsız

Geçtiğimiz ay yıllık enflasyondaki artışa dikkat çeken TCMB Başkanı Kavcıoğlu, tedarik zincirindeki aksaklıklar giderildiğinde enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini ifade ediyor. Bunların yanı sıra dün USD/TRY kurunun 14 TL bandına gelmesiyle yaklaşık 1 milyar değerinde dolar satarak kura doğrudan müdahale eden TCMB’nin bu hareketi 2014 yılından bu yana Merkez Bankası’nın kurlara ilk kez doğrudan müdahalesi olarak biliniyor. Kavcıoğlu ayrıca döviz kurları ile kripto para birimleri arasındaki ilişkiye de dikkat çekiyor.

Dövizin büyük kısmının kripto para birimlerine yapılan yatırımlara gittiğine dikkat çeken Kavcıoğlu bu durumdan rahatsız olduklarını da belirtiyor. Bununla birlikte, ülkemizde, Türk lirasının değer kaybetmesiyle Bitcoin ve diğer altcoin’ler oldukça popüler yatırım araçları haline geldi. Kriptoarena.com olarak daha önce de belirttiğimiz üzere kriptoda artan popülariteyle birlikte Merkez Bankası bu alanda belirli kısıtlamalara giderek bu yılın nisan ayında Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin doğrudan veya dolaylı olarak mal ve hizmet ödemelerinde kullanılmasını yasaklayan bir düzenleme yayınladı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!