Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararları Açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında merakla beklenen faiz oranlarına ilişkin kararları açıkladı. Açıklamanın ardından döviz kurlarındaki ve altın fiyatlarındaki artışın düşmeye başlayıp başlamayacağı ise merak konusu oluyor. İşte toplantının öne çıkan detayları…

Merkez Bankası faiz oranını yüzde 15’e düşürdü

Son zamanlarda döviz kurlarındaki inanılmaz artış ve Türk lirasının değer kaybetmeye devam etmesi sebebiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleşti. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının, diğer bir deyişle politika faizinin, 100 baz puan indirilerek yüzde 15’e düşürülmesine karar verildiği ifade edildi.

Döviz kurlarında ve altın fiyatında görülen sert yükselişler, Merkez Bankası’nın yeniden bir faiz indirimi kararı almasına yol açtı. Merkez Bankası ekim ayı faiz oranını yüzde 18’den yüzde 16’ya düşürdüğünü açıklamıştı. Bununla birlikte, TCMB kararının ardından döviz kurları ve altının sert yükselişi devam etmiş ve dolar 10,91 dolar seviyesine kadar tırmanmıştı. An itibariyle ise USD/TRY yüzde 2,16 artışla 10,8240’tan, EUR/TRY yüzde 2,41 artışla 12,3144’ten ve gram altın ise yüzde 2,05 artışla 651,5540’tan işlem görüyor.

PPK, aralık ayında da benzer bir indirim olabileceğinin sinyalini verdi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB)’nin bugünkü kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan karara göre, söz konusu faiz indiriminin aralık ayında yapılabileceğinin sinyali verildi. Ancak bu indirimin sınırlı olacağı vurgulandı. Bunlara ek olarak, Para Politikası Kurulu faiz indirimi kararına gerekçe olarak yüksek küresel enflasyonun ve arz şoklarının yarattığı ayrıştırılmaya yönelik analizleri ortaya koydu.

Kriptoarena.com olarak geçtiğimiz ay aktardığımız üzere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, geçtiğimiz ay da benzer bir kararla faiz indirimi yoluna giderek, 14 ay sonra ilk kez faiz indirimi kararı alarak faiz oranını 200 baz puan indirerek yüzde 16’ya çekmişti. Merkez Bankası PPK’nın, bugün gerçekleştirilen toplantıda aldığı kararlara yönelik yaptığı bazı açıklamalar ise şu şekilde:

Küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan toparlanma ve aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerinde olumsuz yansımaları görülmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelişmiş ülke merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir. (…)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!