Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz Oranlarını Açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplandı. TCMB, görüşmenin sonunda politika faizini 200 baz puan indirerek, yüzde 16’ya çektiğini açıkladı. Bu haberin, dolar ve euro karşısında değer kaybeden Türk lirasını nasıl etkileyeceği ise merak konusu oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz oranını yüzde 16’ya düşürdü

TCMB, bugün başkan Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanarak politika faizi konusunu görüştü. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) haftalık gösterge repo faizinde 200 baz puan indirime giderek faiz oranını yüzde 16’ya düşürdü. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 18,00’ten yüzde 17,50’ye çekildi.

Bu indirim beklenen çok üzerinde oldu. Merkez Bankası 23 Eylül’de gerçekleşen bir önceki toplantısında beklentilerin aksine faizde 100 baz puan indirime gitmişti. TCMB böylece art arda iki toplantıda 300 baz puan faiz indirimi yapmış oldu. Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından Türk lirası dolar karşısında 9,48’e yükselirken, euro 11,05’e yükseldi.

TCMB’nin, bir önceki toplantıda aldığı faiz indirimi kararı sonrası dolardaki yükseliş devam etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketinde yıl sonu tüketici fiyatları beklentisi yüzde 17,63, 12 ay sonrası tüketici fiyatları beklentisi yüzde 13,91 seviyesinde oluştu. TCMB’nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için yüzde 14,1, 2022 yıl sonu için yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayı için yıllık manşet enflasyonu oranını yüzde 19,58 olarak açıklarken çekirdek enflasyon oranını ise yüzde 16,98 olarak açıkladı. TCMB’nin bir sonraki toplantısı 18 Kasım’da gerçekleştirilecek.

TCMB, 23 Eylül’de gerçekleşen görüşmede politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19’dan yüzde 18’e indirmişti. Faiz indirimi kararı sonrası dolar/TL kuru artmıştı. Bununla birlikte kurdaki yükseliş trendi AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile görüştükten sonra Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Semih Tümen, Uğur Küçük ile PPK üyesi Abdullah Yavaş’ı görevden alması sonrasında devam ediyordu. BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, TCMB Başkan Yardımcısı; Prof. Dr. Yusuf Tuna ise PPK üyesi olarak atanmıştı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!