Kritik Veriler Açıklandı: Altın Hangi Seviyeleri Görebilir?

Altın ve gümüş vadeli fiyatları çarşamba günü ABD işlemlerinde biraz yükselerek dün açıklanan ABD enflasyon raporuna çok az tepki gösterdi. Kıymetli metaller, yüksek ham petrol fiyatları, daha zayıf bir ABD doları endeksi ve ABD Hazine verimlerinde hafif bir düşüş içeren dostane günlük dış piyasalar tarafından hafta ortasında destekleniyor. Piyasaları değerlendiren usta analist Jim Wyckoff değerli metallere ilişkin tahminlerini sunuyor.

Piyasa TÜFE verilerine nasıl tepki verdi?

Aralık ayı için çarşamba günü açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Raporu’na göre yıllık yüzde 7,0 olarak açıklanan oranın yüzde 7,1 olması bekleniyordu. Öte yandan dün açıklanan TÜFE oranı, son 40 yılın en yüksek yıllık tüketici enflasyonu olmasıyla piyasaları endişelendiriyor. Yatırımcılar, bu hafta ABD Hazinelerinin TÜFE verilerine nasıl tepki vereceğini yakından izleyecek. TÜFE verilerine ilk başta çok az tepki gelirken analist Jim Wyckoff’a göre getiriler önemli ölçüde yükselirse, bu genel piyasayı korkutabilir. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi ise yüzde 1,741 seviyesinde seyrediyor. Bunların yanı sıra şubat ayı altın vadeli işlemleri en son 1,30 dolar artışla 1.819,80 dolardan, mart ayı vadeli gümüş ise 0,158 dolar artışla ons başına 22,97 dolardan işlem görüyor.

Küresel borsalar bir gecede çoğunlukla yükseldi. New York günlük seansı başladığında ABD hisse senedi endeksleri daha güçlü açılışlara işaret ediyor. Fed Başkanı Jerome Powell salı günü piyasaya Fed’in ekonomiye zarar vermeden fiyat artışlarını azaltabileceğine dair güvence verdi. Ayrıca ABD ekonomisinin sağlam bir hızla büyüdüğünü söyledi. Onun yorumları, en azından şimdilik, Fed’in ABD para politikasını sıkılaştırması konusunda biraz gergin olan trader’ların ve yatırımcıların yatışmasını sağlıyor. TÜFE verilerinin açıklanmasının ardından altın fiyatları bu orandaki artışa çok az tepki gösterdi. Öte yandan, Çin’in aralık ayı tüketici fiyat endeksi, yıllık bazda yüzde 1,5 artarak beklenen yüzde 1,6’lık artışın hemen altında bildirildi.

Analiste göre altın ve gümüş fiyatları için izlenmesi gereken seviyeler

Teknik göstergeleri inceleyen analist Jim Wyckoff, şubat vadeli altın boğaları genel olarak kısa vadeli teknik avantaja sahip olduğunu düşünüyor. Analiste göre boğaların bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, şubat vadeli kontratlarını 1.850,00 dolarda katı direncin üzerinde kapatmakken ayıların bir sonraki kısa vadeli aşağı yönlü fiyat hedefi, vadeli işlem fiyatlarını ocak ayının en düşük seviyesi olan 1.781,30 dolarda sağlam teknik desteğin altına itiyor. Altında ilk direnç bu haftanın zirvesi 1.823,10 dolarda ve ardından ocak ayının zirvesi 1.833 dolarda görülüyor. İlk destek 1.810 dolar ve ardından 1.800 dolar olarak görülüyor.

Altın fiyatları hakkındaki analizlerini sunan Wyckoff’a göre mart ayı vadeli gümüş işlemleri, genel olarak kısa vadeli teknik avantaj sağlıyor. Kriptoarena.com olarak sıklıkla analizlerine başvurduğumuz analiste göre gümüş boğalarının bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, fiyatları ons başına 23,48 dolar ile aralık ayının zirvesi olan sağlam teknik direncin üzerinde kapatmak ve ayılar için bir sonraki aşağı yönlü fiyat hedefi, kapanış fiyatlarını aralık ayının en düşük seviyesi 21,41 dolarda sağlam desteğin altında tutmak. İlk direnç 23,00 dolarda ve ardından aralık ayının zirvesi 23,48 dolarda görülüyor. Bir sonraki destek bu haftanın en düşük seviyesi olan 22,205 dolarda ve ardından 22,00 dolarda görülüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!