Hedge Fonları Altın Piyasasında Nasıl Pozisyon Alıyor?

Bazı analistlere göre, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’ndan (CFTC) alınan en son ticaret verilerini aktaran bazı analistlere göre, Fed’in artan enflasyon tehdidini agresif faiz artırımlarıyla karşılayacağına dair beklentiler, yatırımcıları altın piyasasına atlamakta tereddüt ediyor. Değerli metalin piyasasını değerlendiren analist Neils Christensen altına yönelik tahminlerini paylaşıyor.

Analiste göre altın piyasası nasıl görünüyor?

En son veriler, riskten korunma fonu ve para yöneticileri arasındaki duyarlılığın, geçen hafta genel riskin düşmesiyle birlikte nispeten istikrarlı olduğunu gösteriyor. 4 Ocak’ta sona eren hafta için Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) ayrıştırılmış Taahhüt Taahhütleri raporu, para yöneticilerinin Comex altın vadeli işlemlerinde spekülatif brüt uzun pozisyonlarını 6.137 kontrat azaltarak 124.252’ye düşürdüklerini gösteriyor. Aynı zamanda, açık pozisyonlar 1.982 sözleşme artarak 44.744’e yükseldi. Altının net uzunluğu, bir önceki haftaya göre nispeten değişmeden 79.508 kontrat seviyesinde bulunuyor.

Analist Neils Christensen’a göre değerli metalin piyasası, hedge fonlar arasındaki nötr hisse rağmen, yeni yılın ilk haftasına güçlü bir notla başladı. Analistler, Fed’den yaklaşan faiz oranları artışlarının yakın vadede altın fiyatlarını sınırlayabileceğine dikkat çekiyor. CME FedWatch Tool’a göre, piyasalar şu anda bu yıl dört faiz artışı fiyatlıyor ve ilk hamle mart ayında geliyor. Saxo Bank’ın emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, reel tahvil getirilerinin altı ayın en yüksek seviyesine çıkmasıyla altın piyasasında dirençli güce işaret ettiğini söyledi. Ancak, yeni yükseliş ilgisini çekmek için piyasanın ons başına 1.830 doların üzerinde tutulması gerektiğini ifade ediyor. TD Securities’deki emtia analistleri ise konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullanıyor:

Yatırımcılar, Fed’in son sert tonlu açıklamalarına ve dünya çapında omicron enfeksiyonlarının hızlanmasına karışık bir yanıt verdi. Bir yandan, Fed’in her zamankinden daha yüksek sert tonu, para yöneticilerini uzun süreli altın yatırımını agresif bir şekilde azaltmaya teşvik etti. Öte yandan, 2022’nin başlarında covid nedeniyle küresel bir yavaşlamanın merkez bankaları üzerindeki daha kısıtlayıcı politikalar uygulama baskısını azaltabileceğine dair endişeler ve olası riskten korunma, spesifikasyonların açıkları sağlam bir şekilde kapatmasına neden oldu.

Christensen’a göre gümüş piyasası nasıl görünüyor?

Analist Neils Christensen’a göre yatırımcılar altın piyasasından kaçınıyor gibi görünse de gümüşe doğru bebek adımları atıyor ve düşüş bahislerini azaltıyorlar. Ayrıştırılmış rapor, Comex gümüş vadeli işlemlerinde parayla yönetilen spekülatif brüt uzun pozisyonların 1.141 sözleşme artarak 51.595’e çıktığını gösterdi. Aynı zamanda, açık pozisyonlar 3.190 sözleşme azalarak 29.818’e düştü. Gümüşün net uzunluğu, bir önceki haftaya göre yüzde 25 artışla 21.777 kontrat seviyesinde bulunuyor. Anket döneminde, gümüş fiyatları da ons başına 23 doların üzerinde altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Ancak analiste göre piyasa kazanımlarını elinde tutamadı.

Bazı analistlere göre gümüş, bakır piyasasındaki iyileşen duygu ve fiyatlardan faydalanabilir. Bakırın ayrıştırılmış raporu, yüksek kaliteli bakır vadeli işlemlerinde spekülatif brüt uzun pozisyonların 4.048 sözleşme artarak 60.718’e yükseldiğini gösterdi. Aynı zamanda, açık pozisyonlar 1.591 sözleşme azalarak 34.542’ye düştü. Kriptoarena.com olarak yakından takip ettiğimiz bakırın net uzunluğu, bir önceki haftaya göre nispeten değişmeden 26.126 kontrat seviyesinde bulunuyor. Bakır fiyatları, fiyatların ons başına 4.30 doların üzerinde desteği test etmesiyle anket haftasında nispeten sabit kalıyor. Öte yandan analiste göre altın fiyatları yazım sırasında gün içinde 6,78 dolar artışla 1827,62 dolardan işlem görüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!