ABD’de Enflasyon Oranları Açıklandı: Bitcoin Fiyatı Nasıl Etkilendi?

ABD’de aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 7 olduğu açıklandı. TÜFE oranının açıklanmasının ardından lider kripto para birimi Bitcoin ise buna cevaben 44 bin dolara yükseldi. Verilerden önce konuşan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, yüksek enflasyonun ABD’deki ekonomik toparlanma için “ciddi bir tehdit” olduğunu ve Fed’in enflasyonu dizginlemek için gerekeni yapacağını söylemişti. İşte haberin detayları

Bitcoin, ABD TÜFE verilerindeki artışın ardından yükseliyor

ABD’de aralık ayı için enflasyon oranı yüzde 7’ye yükseldi. Geçtiğimiz ay ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı yüzde 6,8 çıktığında bu oranın ülkede 40 yılın en yüksek seviyesi olduğu bildirilmişti. Aralık ayı için açıklanan TÜFE oranının yüzde 7 olarak açıklanmasının ardından lider kripto para birimi Bitcoin (BTC)‘in fiyatı ise 44 bin dolara yükseldi. Uzun süredir düşüş trendinde olan BTC bugün yükseliyor. Yazım sırasında ise lider kripto para birimi son bir haftada yüzde 6,29 oranında düşmesine rağmen son 24 saatte yüzde 2,48 oranında artışla 43.591 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin son zamanlardaki düşüş eğilimine rağmen bugün son kayıplarını toparlamak amacıyla elinden geleni yapıyor. Bazı piyasa uzmanları lider kripto para birimindeki bu artışın bir sebep olmadan gerçekleştiğini düşünüyor. Öte yandan bazı uzmanlara göre Bitcoin’deki bu fiyat artışı, bugün açıklanan ve tüm dünyada merakla beklenen aralık ayı TÜFE oranlarındaki yükselişin ardından gerçekleşti.

ABD TÜFE oranı kasım ayından bu yana yüzde 0,2 artış gösterdi

Bazı analistlere göre ABD’de tüketicilerin enflasyon beklentisi yükselmeye devam ederken, fiyat artışlarının kalıcı olacağı endişesi Fed’in düşük enflasyon hedefi ile çelişiyor. Atlanta Fed Başkanı, koronavirüsün yeni varyantı Omicron nedeniyle patlama yapan vakaların ekonomideki toparlanmayı bozmayacağını belirtti. Bununla birlikte enflasyonun yüksek ihtimalle daha fazla artacağını ve bunun da 2022’de 25 baz puanlık dördüncü bir faiz artırımını gerektirebileceğini dile getirdi. Öte yandan lider kripto para Bitcoin de uzun bir süredir genel kripto para piyasasındaki düşüş eğilimini takip ediyor gibi görünüyordu.

Çok kısa bir süre önce ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu geçen aya ait enflasyon rakamlarını yayınladı. Tüketici malları ve hizmetlerinden oluşan bir sepet için tüketiciler tarafından ödenen fiyatlardaki zaman içindeki ortalama değişikliğin bir ölçüsü olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), kasım ayına göre yüzde 0,2 artışla yüzde 7’ye ulaştı. Kriptoarena.com olarak daha önce de bildirdiğimiz üzere bu oran yalnızca geçen yıl yüzde 5,5 arttı ve şu anda on yılların en yüksek noktasında bulunuyor. Bu durumun Bitcoin (BTC)’in önümüzdeki günlerdeki performansını nasıl etkileyeceği de merak konusu oluyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!