FED Etkisiyle Satış Yapan Altın Piyasasında Sırada Ne Var?

Altın ve gümüş fiyatları, perşembe günü ABD’de gün ortası ticaretinde keskin bir düşüş yaşadı. Şubat ayı vadeli altın işlemleri en son 36,50 dolar düşüşle 1.788,50 dolardan ve mart ayı vadeli Comex gümüşü en son 1,05 dolar düşüşle ons başına 22,11 dolardan işlem görüyor. Piyasayı değerlendiren usta analist Jim Wyckoff ise değerli metallere ilişkin tahminlerini paylaşıyor.

Değerli metaller, Fed’den gelen raporun ardından sarsılıyor

ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba öğleden sonra yayınlanan FOMC tutanakları, “çok sıkı” bir ABD iş piyasasına işaret ederken artan enflasyon, merkez bankasının faiz oranlarını birçok kişinin beklediğinden daha erken yükseltmesini ve genel varlık bilançosunu düşürmeye başlamasını gerektirebilir. Tutanaklar, enflasyonist endişelerin, koronavirüsün yaygın Omicron varyantının yarattığı ekonomik risklerden daha ağır bastığını öne sürüyor. Fed fon vadeli işlemleri piyasasına göre, Fed’in mart ayında faiz oranlarını artırma olasılığı yüzde 70’in üzerine çıktı. Artan ABD hazine getirilerinin kanıtladığı gibi yükselen ABD faiz oranları, ABD doları için yükseliş gösteriyor. Altın ve dolar günlük bazda birçok kez ters yönde hareket etmesiyle biliniyor.

Analist Jim Wyckoff’a göre ABD doları endeksi Fed tutanaklarına çok az tepki gösterdi. Altın ve ABD doları, güvenli liman değer deposu olarak birbirleriyle rekabet ediyor. Bununla birlikte analist, yükselen faiz oranlarının ve sorunlu fiyat enflasyonunun uzun vadeli etkilerinin, değerli metaller gibi sabit varlıklar için tarihsel olarak yükseliş eğiliminde olduğunu hatırlatıyor. Bunların yanı sıra ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi şu anda yüzde 1,732 seviyesinde görünüyor. ABD tahvil getirileri üç haftadır yükseliyor ve sert politikalar içeren FOMC tutanakları da dahil olmak üzere bu hafta büyük bir sıçrama yaptı.

Analiste göre altın ve gümüş için izlenmesi gereken seviyeler

Grafikleri inceleyen analist Jim Wyckoff’a göre, şubat ayı vadeli altının boğaları, günlük grafikte üç haftalık fiyat artış eğiliminin olumsuzlanması nedeniyle genel kısa vadeli teknik avantajlarını kaybediyor. Bu sebeple analiste göre boğaların bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, şubat ayı vadeli kontratlarını bu haftanın en yüksek seviyesi olan 1.833 dolarda sağlam direncin üzerinde kapatmakken altın ayılarının bir sonraki kısa vadeli aşağı yönlü fiyat hedefi, vadeli işlem fiyatlarını aralık ayının en düşük seviyesi olan 1.753,00 dolarda sağlam teknik desteğin altına itmek. İlk direnç 1.800,00 dolarda ve ardından gecenin en yüksek seviyesi 1.811,60 dolarda görülüyor. İlk destek ise bugünün en düşük seviyesi olan 1.785,40 dolarda ve ardından 1.775,00 dolarda görülüyor.

Altın fiyatlarına yönelik analizlerini paylaşan Wyckoff’a göre mart ayı gümüş vadeli ayıları, kısa vadede genel teknik avantaj sağlayarak bu haftanın sonlarında yeniden güç kazandı. Analiste göre gümüş boğalarının bir sonraki yukarı yönlü fiyat hedefi, fiyatları ons başına 23,48 dolar ile aralık ayının zirvesi olan sağlam teknik direncin üzerinde kapatmak ve ayılar için bir sonraki aşağı yönlü fiyat hedefi, kapanış fiyatlarını aralık ayının en düşük seviyesi 21,41 dolarda sağlam desteğin altında tutmak. Kriptoarena.com olarak sıklıkla analizlerine başvurduğumuz Wyckoff’a göre ilk direnç 22,50 dolarda ve ardından 22,85 dolarda gecenin zirvesi olarak görülüyor. Bir sonraki destek ise 21,75 dolar ve ardından 21,41 dolar olarak görülüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!