Financial Times: Kripto Para Sektörü Deneyimsiz Yatırımcılar için Riskli!

Financial Times tarafından yayınlanan verilere göre, kripto para yatırımcıları hızla büyüyen merkeziyetsiz finans sektörü üzerinden muazzam karlar elde ediyor. Ancak bu eğilim büyük fırsatlar sunarken, aynı zamanda yatırımcılar açısından büyük riskler teşkil ediyor.

Deneyimsiz yatırımcılar sistemi tamamen anlamıyorlar

Yıllık yüzde 7 ila yüzde 12 faiz oranıyla kripto para kazancı fırsatı sunan platformların sayısı her yıl giderek artıyor. Bundan faydalanan yatırımcılar, karlı farming yoluyla daha da fazla gelir elde etmeye çalışıyor.  Bunun çoğu, faiz oranları minimum yüzde 4,4 ile birkaç bin arasında değişen reklam kampanyalarına bağlı.

Financial Times, bu tür yüksek yatırımlar ve kazanç fırsatları, piyasaya yeni giren yatırımcılar tarafından tam olarak anlaşılmayan bazı karmaşık teknik detaylara sahip olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle, kripto para yatırımcılarının bu tür riskli yatırımların tüm özelliklerini tam olarak anlayıp anlamadıklarının net olmadığının altı çiziliyor.

DeFi ve kripto para vurgusu

Bütün mesele kripto para platformlarının reklam yoluyla müşterilerine yüksek faizli getiriler sunması ve geleneksel bankalara gerçek birer alternatif olabilmesinden geçiyor. İlk bakışta, bariz avantajlar net bir şekilde görülebiliyor. Müşterilerine yüksek faiz getiren hesaplar veya cüzdanlar sunarken, yine de müşterilerinin fonlarını alıp satıyorlar.

Bu sistemin işleyişi geleneksel bankacılık ile mukayese edildiğinde, kripto para hesaplarının güvenlik koşulları bankacılık sisteminin düzenlemelerinden çok daha düşük. Bunun nedeni, düzenleyici gözetimi ve denetimi olmadan faaliyet göstermeleri ve bir kayıp durumunda yatırımcılarına hazır çözümler sunamayacak olmalarından geçiyor. Financial Times, bunlardan dolayı sorunlu protokoller, potansiyel hack veya piyasadaki volatilite nedeniyle yüksek getirili DeFi projelerini de deneyimsiz yatırımcılar için risk gurubunda gösteriyor. DeFi, yapısı gereği gerçek kayıplara neden olabilir. Whaletoke DeFi’de bu hafta gerçekleşen en son rug pull olayı.Merkeziyetsiz finans ekosistemi, son zamanlarda çeşitli dolandırıcılık ve istismar türleriyle mücadele ediyor. Bunlardan biri de “soft rug”.DeFi alanında bir süredir bulunanlar, “rug pull” terimini duymuşlardır. Rug pull, projenin geliştirici veya kurucularının merkeziyetsiz borsaların havuz ve kasalarını boşalttığı ve paralar ile ortadan kaybolduğu bir dolandırıcılık türüdür.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!