Analist Uyardı: 2022 Bitcoin İçin Felaket Yılı Olabilir!

Kripto para piyasası, sadece birkaç gün içinde yüz milyarlarca dolarlık sermaye kaybıyla tarihinin en kötü başlangıcını yaşadı. 31 Aralık’ta Bitcoin (BTC) 46.500 dolardı, ancak şimdi boğalar fiyatı 40 bin doların üzerinde tutmak için tüm güçlerini kullanıyor.

Fed para politikası, uzun vadede kripto para piyasası için riskli

Kripto para piyasasındaki son satışlar, ABD Merkez Bankası’nın (FRS) gidişatındaki radikal bir değişiklikle ilişkilendiriliyor. ABD’deki enflasyonist baskıların daha da artmasını önlemek amacıyla para politikasına yeniden yön verme girişimi, Bitcoin için büyük bir risk teşkil ediyor. FED’in Kasım ayında ekonomiye her ay 120 milyar dolar akıttığı parasal genişleme programını azalttığını açıklaması önemli bir gelişme. Aralık toplantısında, Federal Rezerv bu süreci hızlandırmaya ve Mart ayında “para basımını” tamamen durdurmaya ve ardından faiz oranını yükseltmeye karar verdi. Trader’lar, Amerikan düzenleyicisinin 5 Ocak‘ta yayınlanan son toplantısının tutanaklarında Fed’den daha da şahin sinyaller buldular. 2022 için tahminlerinde faiz artırımı var. Şimdilik, faiz oranı vadeli işlem trader’ları, Fed’in Mart toplantısında kısa vadeli hedef oranını yüzde 71’e yükseltme olasılığını tahmin ediyor.
 
Bir ay önce, Omicron varyantının ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra bu olasılık  yüzde 32 olarak tahmin edildi. Ayrıca, Federal Rezerv gelecek yıl kadar erken bir tarihte bilançoyu küçültmeye, yani finansal sistemden para çekmeye başlama olasılığını düşünüyor. 5 Ocak itibariyle, Amerikan Merkez Bankası’nın bakiyesi, pandeminin başlangıcından bu yana iki katına çıkarak 9 trilyon dolara ulaştı. FRS’nin benzeri görülmemiş derecede teşvik edici politikasının Bitcoin ve  kripto para piyasasının büyümesine katkıda bulunduğu hipotezi, dünya merkez bankalarından ekonomiye yapılan nakit enjeksiyonlarının hacmi ile riskli varlıkların büyümesi arasındaki korelasyon tarafından uzun süredir desteklenmektedir. Şimdi tersine süreç piyasadan likidite çekmeye başlıyor. Atoz Markets analistlerinden Shummamite Edheri’ye göre, bu nedenle ABD’de para politikasının sıkılaştırılması sadece paranın değerini değil aynı zamanda risk primini ve oranını da etkileyecektir.

 

Bitcoin, 30 bin dolara düşebilir

Analiste göre, piyasa katılımcıları, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki faiz oranındaki artışın yatırımcıları paniğe sokacağına ve dolayısıyla sermayeyi tahvil ve altın gibi daha güvenilir varlıklara aktaracağına inanıyor. Bu süreçte Bitcoin dha volatil ve riskli yapısı nedeniyle zarar görebilir  ve 30 bin dolara düşme riskiyle karşı karşıyadır. Perşembe günü, finansal hizmetler firması Galaxy Digital’in CEO‘su Mike Novogratz, CNBC’ye yaptığı açıklamada, satışların Bitcoin’i mevcut fiyatlardan  yüzde 8 daha aşağıya çekebileceğini ve Ağustos ayının başından beri görülmeyen bir seviye olan 38 bin dolara kadar düşebileceğini söyledi.
 
Kripto milyarderi ve sadık Bitcoin boğa CNBC’ye verdiği demeçte, “Orta vadede kötümser değilim, ancak önümüzdeki birkaç hafta içinde çok fazla oynaklık yaşayacağız” açıklamasını yaptı. Bloomberg’in araştırma kolunda kıdemli bir emtia stratejisti olan Mike McGlone, Bitcoin’in yoğun volatilitesine rağmen, kripto para biriminin 2022’de 100 bin doların üzerine çıkabileceğini tahmin ediyor. Kıdemli Bloomberg analisti, piyasalar yüksek enflasyonla karşı karşıya kaldığında yatırımcıların Bitcoin ve altın yatırımına yöneleceğine inanıyor.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!