Altın Haftaya Nasıl Başladı? Beklentiler Ne Yönde?

Altın fiyatı, yeni bir haftanın, ayın ve çeyreğin başlangıcındaki günde yüzde 0.3 daha yüksekken, ABD doları, bir para birimi sepetine karşı dolar kurunu ölçen DXY endeksine göre aşağı yönlü kırılıyor. Altın şu ana kadar 1.660,95 dolar ile 1.669,57 dolar arasında seyreden 1.665,50 dolardan işlem görüyor. Çin ve Avustralya’da piyasalar kapalı, ancak FX alanında, sonuç olarak denizaşırı alıcılar için daha ucuz olan dolar cinsinden altına doğru oynayan bir hareket var.

Piyasalara genel bakış

Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Bu arada, finansal piyasalar kargaşa içindeydi ve bu konuda tünelin sonunda ABD dolarını desteklemeye devam etmesi beklenen ve altın fiyatlarının görünümüne ağırlık vermesi beklenen çok az ışık var. S&P 500 ve Nasdaq, Wall Street’teki çeyreğin son işlem gününde yüzde 1.5 daha düştü ve göstergeler Eylül ayında yaklaşık yüzde 8-9 oranında düştü. Bununla birlikte, altın, ABD Hazine getirilerinin arka ayaklarına düşmesi nedeniyle Ağustos ortasından bu yana en iyi haftasını kaydetti. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, yüzde 3,837’lik kapanış zirvesine çıkmadan önce yüzde 3,682’lik düşük bir seviyeye geriledi. Bununla birlikte, artan jeopolitik riskler, değerli metaller kompleksine bazı güvenli liman alımlarının ortaya çıktığını gördü.

Bununla birlikte, yılın son çeyreğine girerken, Federal Rezerv’e odaklanmak, durgunluk risklerine rağmen faiz artışlarını savunan kararlı politika yapıcılarla haftanın başlangıcı için piyasanın gündemine sağlam bir şekilde geri dönecek. Cuma günü, Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard da aynı şeyi onayladı ve ayın sonunda enflasyonu frenlemeye kararlı olan şahin Fed konuşmacılarından oluşan bir koroya ekledi. Böyle bir duruş, ABD doları yükseliş döngüsünü uzatırken, getiri olmayan varlığı tutmanın maliyeti nedeniyle Yükselen faiz oranları için cazibesini azalttığından dolayı altın üzerinde tahribat yarattı. TD Securities’deki analistler yaptıkları açıklamada şu sözlere yer verdi:

Tarihsel olarak, altın fiyatları, oranlar kısıtlayıcı bölgeye girdiğinden, yürüyüş döngülerinin son aşamasında sistematik ve önemli bir düşük performans gösterme eğilimindedir. Ve enflasyonun bu döngüdeki kalıcılığındaki artış göz önüne alındığında, kısıtlayıcı bir rejim, Fed’in resesyon riskleri yükselse bile, değerli metallerde uzun süreli belirgin bir zayıflık dönemi olduğunu savunan faiz oranlarını bir süre yüksek tutması muhtemel olan tarihsel emsallerden daha uzun sürebilir. Az sayıda aile ofisi ve tescilli ticaret mağazası üzerinde, büyük ölçüde şişirilmiş ve kayıtsız altın uzunluklarına nihayet teslim olmaları için baskı artıyor.

Altın yatırımcıları bu hafta nelere dikkat etmeli?

Önümüzdeki hafta için, izlenmesi gereken ana olaylar, hafta sonunda açıklanacak olan ABD Tarım Dışı Bordroları olurken, Pazartesi günü daha sonra açıklanacak olan imalat PMI verilerinin seli de küresel ekonomik görünüm hakkında fikir verecektir. TD Securities’deki analistler, NFP raporuyla ilgili olarak şunları açıkladı:

İstihdam muhtemelen Eylül ayında güçlü bir şekilde ilerlemeye devam etti, ancak son aylara kıyasla daha az sağlam bir hızda. Ayrıca ücret artışının yüzde 0,3 m/a arasında ılımlı olmasını bekliyoruz. Ayrı olarak, bölgesel araştırmalar mfg aktivitesinde ivme kaybına işaret etmeye devam etmektedir. ISM endeksinde bir düşüş ararken, diğer göstergelerin önerdiği önceki zayıflığı karşılayamadığını not ediyoruz.

Altın ve DXY teknik analizi

ABD doları, aşağıdakilerin saatlik ve 15 dakikalık zaman dilimlerinde gösterdiği gibi, önemli bir kısa tren trend çizgisi desteğinin altında baskı altında kalan altın fiyatına ağırlık veren toparlanmaya çalışıyor:

 

Yatay desteğin kırılması, aşağıdaki gibi aşağı yönde daha derin hareket riskini açar:

Günlük grafikte, fiyatın daha sonra boğasal ters baş ve omuz formasyonunu tamamlayacak olanın sağ omzunu oluşturma beklentileri var:

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!