Fed Başkanı Çağrı Yaptı: DeFi Sektörünün Düzenlenmesi Gerekiyor!

Amerika Birleşik Devletleri Federal Rezerv (FED) başkanı Jerome Powell, merkeziyetsiz finansın (DeFi) genişlemesi ve bunun geleneksel finans ekosistemi üzerindeki etkisi hakkında konuştu. Powell konuşmasında DeFi’da uygun düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu.

Powell DeFi ile ilgili olarak ciddi yapılanmaların ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor

27 Eylül tarihinde Banque de France’ın ev sahipliği yaptığı “Finansın tokenleştirilmesinin fırsatları ve zorlukları” başlıklı bir etkinlikte FED Başkanı Jerome Powell, DeFi ekosisteminde “şeffaflık eksikliği konusunda çok önemli yapısal sorunlar” olduğunu açıkladı. Konuşmanın ardından, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) genel müdürü Agustín Carstens, DeFi ve geleneksel finans arasındaki karşıtlık konusunda endişeleri olduğunu dile getirdi.

Carstens, (merkez bankacıları ve düzenleyiciler) karşı karşıya kaldıkları “büyük zorluğun” merkeziyetsiz finans ve kripto para piyasasının küresel ve sınırsız olmasından kaynaklandığını sözlerine ekledi. Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Powell, DeFi ile bankacılık sistemi arasındaki etkileşimin finansal istikrar açısından önemli olmadığını ve “DeFi kışının” etkilerini sınırladığını kabul etti. Ancak, düzenleme etrafında yapılması gereken zayıflıkları ve çalışmaları gösterdiğine de dikkat çekerek konuşmasına devam etti. Kripto para birimlerindeki faaliyetlerin düzenleyici çevre içinde nasıl ele alındığı konusunda çok dikkatli olunması gerektiği vurgulanırken, nerede olursa olsun daha uygun düzenlemelere gerçek anlamda ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Kripto para firmalarının düzenleyici çerçeveyi memnuniyetle karşıladıkları belirtiliyor

FED Başkanı Powell, merkeziyetsiz finansın büyümeye devam ettikçe ve daha fazla perakende müşteriye ulaşmaya başladıkça, uygun düzenlemelerin yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Yorumlar, Powell’ın mevcut piyasa durgunluğuna rağmen merkeziyetsiz finansın gelecekte büyük bir büyüme göreceğinden emin olduğunu gösteriyor. DefiLlama’ya göre DeFi Toplam Kilitli Değeri (TVL), Aralık ayının sonundaki tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 71 düşüşle 62 milyar dolara kadar geriledi. Yaşanan düşüş, benzer bir oranda geri çekilen kripto para piyasalarındaki düşüşle aynı doğrultuda olduğu belirtiliyor.

Büyük kripto para firmaları, Biden yönetiminin kripto para piyasaları için açıkça tanımlanmış bir düzenleyici çerçeve oluşturma çabalarını büyük ölçüde memnuniyetle karşıladığı aktarıldı. Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri’nde bürokrasi konusunda çarkların yavaş döndüğü belirtilirken, sağlam bir adım atılmadan önce çok fazla müzakere yapılması gerektiği belirtiliyor. FED Başkanı ayrıca bir ABD merkez bankası kripto para birimi (CBDC) hakkında da görüşlerini belirtti. Piyasaya sürülmesi halinde bunun anonim olmayacağını ve kullanıcılar için kimlik doğrulaması içereceği hakkında dikkat çekti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!