Altın Fiyatları Bu Haberle Sıçradı: İşte Yaşananlar ve Seviyeler!

Altın fiyatları, Tokyo seansında 1.780,00 dolar civarında dirençle karşılaştıktan sonra 1.770,00 dolarlık kritik desteğe yakın bir seviyeye geriledi. Kıymetli metal, kritik direnci aşma girişimlerinde sürekli olarak satış baskısını hissediyor. Genel olarak, altın fiyatları1.768-1.784 dolar aralığında yatay hareket etti. Ancak Rusya-Polonya gerginliği ile fiyat hareketliliği gözlemlenebilir. Bu arada, ABD Dolar Endeksi (DXY) günün en yüksek seviyesi olan 106.78’i yeniledi ve risk profili yönetiminin kötümserliğe dönüşmesi, Salı günkü en yüksek seviyeyi 107.00 civarında test etme şansı sunabilir.

Altın fiyatları Rusya-Polonya gerginliği ile hareketlenebilir

Altın fiyatı, ABD Başkanı Joe Biden ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’nın açıklamaları belirsizlik yarattığı için Rusya’nın Polonya’ya yönelik askeri saldırıları konusunda daha fazla netlik arıyor. ABD Başkanı Joe Biden, “yörüngeye dayanarak, füzenin Rusya’dan ateşlenmesinin olası olmadığını” belirtti. Ayrıca, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, yaşananların tek seferlik bir olay olduğunu doğruladı ve bugünkü olayın tekrarlanacağına dair hiçbir işaret olmadığını da sözlerine ekledi. Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, NATO büyükelçileri toplantısının sonucunun altın fiyatlarında ve ABD Doları’nda daha fazla yön göstermesi bekleniyor. Bu yıl, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali küresel piyasalarda önemli bir oynaklık getirdi. Bununla birlikte Rusya’nın NATO üyelerine yönelik askeri saldırılarının uzatılması bunu daha da hızlandıracaktır. Bu da altın fiyatlarını önemli ölçüde etkileyebilir.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki enflasyon rakamlarında önemli bir düşüşün ardından, ABD devlet tahvillerinin getirileri büyük bir kurban olmuştur. 10 yıllık ABD Hazine getirileri keskin bir düşüşle yüzde 4,34’lük yüksek seviyeden yüzde 3,76’ya yakın en düşük seviyeye geriledi. Uzun vadeli ABD tahvillerindeki alfa, Federal Rezerv (Fed) politika yapıcılarının ABD merkez bankası tarafından daha fazla politika sıkılaştırması için sağlam görünmesinin ardından yüzde 3.80’e yükseldi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Salı günü yaptığı açıklamada, para politikasının enflasyon üzerindeki tam etkisini aylardır görmeyi beklemediğini söyledi. Ayrıca, enflasyonist baskılarda kolaylık gösteren göstergelere henüz tanık olunmadığını, bu nedenle ileride daha fazla faiz artışı beklendiğini de sözlerine ekledi.

Art arda beşinci 75 baz puan faiz artırımı olasılığı yüzde 20’nin altında

Fed Başkanı Lisa Cook Salı günü yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki enflasyonun hala “çok yüksek” olduğunu yineledi ve Federal Rezerv’in odak noktasının enflasyonu ele almak olduğunu da sözlerine ekledi. CME FedWatch aracına göre, art arda beşinci 75 baz puan (bps) faiz artırımı olasılığı yüzde 20’nin altında kaldı. Federal Rezerv politika yapıcılarının politika sıkılaştırmanın devam etmesini desteklediklerini, ancak nicel rehberlik sağlamaktan kaçındıklarını belirtmekte fayda var. Bu, altın fiyatlarının önündeki dizginleri elinde tutabilir.


Bu hafta, Amerika Birleşik Devletleri ekonomik takviminin Çarşamba günkü Perakende Satış verileri dışında sunacak fazla bir şeyi yok. Tahminlere göre, Ekim ayına ait Perakende Satış verileri, önceki yüzde 0’lık açıklamaya kıyasla anlamlı bir şekilde yüzde 0,9’a yükselecek. Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Ekim ayında kesildiğini belirtmekte fayda var. Buna rağmen, Perakende Satış verileri daha yüksek olarak görülüyor ve bu da hane halklarının güçlü talebini gösteriyor.

Altın fiyat analizi

Altın fiyatları, 3 Kasım’ın en düşük seviyesinden dört saatlik bir ölçekte 1,616.67 dolara yerleştirilen yukarı doğru eğimli trend çizgisine doğru kademeli olarak düşüyor. Altın fiyatları, düzeltici bir hareketin ardından 50 dönemlik Üstel Hareketli Ortalama’yı (EMA) 1.770,50 dolar seviyelerinden dokundu. 1.756,00 dolardaki 100 dönemlik EMA ise sağlam bir şekilde ilerliyor ve bu da yukarı yönlü filtrelere katkıda bulunuyor.

Bu arada, Göreli Güç Endeksi (RSI) (14), düzeltmenin ortasında 60,00-40,00 boğa aralığından 40,00-60,00 aralığına geçti. Bu, seküler eğilimdeki bir değişikliği yansıtmaz, ancak yukarı yönlü momentumdaki bir kayıp göz ardı edilemez. Yatırımcılar, yukarı doğru eğimli trend çizgisine yakın uzunlar yaratarak düzeltmeyi oynamak istiyorlar. Bu, ABD Doları boğalarındaki kısa vadeli iyimserliği sona erdirebilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!