4 Mayıs Kritik Gün: Bitcoin Sert Çakılabilir!

Bitcoin (BTC) ve kripto para ekonomisi de bu hafta acı çekti ve piyasalar hisse senedi piyasalarıyla ilişkilendirildi. Yatırımcılar bu Çarşamba günü ABD merkez bankasına odaklanacaklar, çünkü Federal Rezerv politika yapıcılarının gösterge faiz oranını agresif bir şekilde yükseltmeleri bekleniyor. En iyi ABD hisse senedi endeksleri hafta sonunda önemli kayıplar gördü ve Nasdaq bileşik endeksi 1971’den bu yana en kötü dört aylık başlangıç performansını gördü. Kripto piyasaları da zor bir hafta geçirdi. Çünkü kripto ekonomisi 25 Nisan’dan bu yana ABD doları karşısında yüzde 8.99 oranında düştü ve 1.967 trilyon dolardan 1.79 trilyon dolara indi. Kriptoarena.com olarak detayları aktarıyoruz.

Agresif faiz artırımı yolda mı?

Bazı finansal kurumlar, analistler ve ekonomistler, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) önümüzdeki hafta agresif bir şekilde faiz oranlarını artırmasını bekliyor. Reuters’ın yazarları Lindsay Dunsmuir ve Ann Saphir Cuma günü “ileride büyük Fed faiz artırımları” olabileceğini bildirdi ve yazarlar ayrıca “sıcak enflasyonun zirveye ulaştığını” iddia eden iki rapordan alıntı yaptılar. Raporda, şu ifadelere yer veriliyor:

ABD Merkez Bankası (Fed) politika yapıcıları, sıcak enflasyon ve artan işgücü maliyetleri ile başa çıkmak için en azından yaza kadar bir dizi agresif faiz artırımı sunmaya hazır görünüyorlar.

ING’nin baş uluslararası ekonomisti James Knightley tarafından yazılan bir raporda ise şunlar belirtiliyor:

Şimdilik, temel durumumuz, Fed’in önümüzdeki haftaki 50bp artışını Haziran ve Temmuz aylarında 50bp artışla takip edeceği ve niceliksel sıkılaştırma hızlandıkça 25bp’ye geçeceği yönünde. Fed fon oranının 2023’ün başlarında yüzde 3 ile zirveye ulaştığını görüyoruz.

Reuters raporuna ek olarak, Hollandalı çokuluslu bankacılık ve finansal hizmetler şirketi ING Group, bu Çarşamba günü büyük bir zammın geleceğine inanıyor. Raporda ING, FOMC ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın 50 baz puanlık bir artış açıklamasını bekliyor. ING’nin raporu, “enflasyon endişelerinin geçici GSYİH düşüşünden daha ağır bastığını” söylüyor. ING Group’un 28 Nisan’da yayınlanan raporunda, “Federal Rezerv’in önümüzdeki Çarşamba günü politika faizini 50 baz puan artırması bekleniyor. Çünkü yüzde 8+ enflasyon ve sıkı bir işgücü piyasası, geçici ticaret ve envanter zorluklarına atfedilen sürpriz 1Q GSYİH daralmasını gölgede bırakıyor” denildi. 50bp büyük bir zam olsa da, ING ayrıca Fed’in merkez bankasının aylık tahvil alımları söz konusu olduğunda bir sıkılaştırma planı açıklayacağına inanıyor. ING’nin raporunda, “Fed’in Çarşamba günü parasal sıkılaştırmayı resmen ilan etmesini de arayacağız” denildi.

Bitcoin arzının yüzdesi, bu ay tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Bu arada, Wall Street Cuma günü günü kapattığında, tüm büyük ABD hisse senedi endeksleri gün içi işlem seansları sırasında devasa düşüşlerden şikayetçiydi. Nasdaq, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, S&P 500 ve NYSE, hafta sonu başlamadan önce önemli ölçüde düştü. Raporlar, Nasdaq kompozitinin 50 yıldan uzun bir süredir en kötü dört aylık başlangıcını gördüğünü ve S & P 500’ün Cuma günü de bir kaya gibi düştüğünü gösteriyor. Ekonomi yazarı Ben Levisohn, “Cuma günü ticaretin sonunda, satışlar daha da kötüye gitti ve Büyük Buhran’dan bu yana bir yıla kadar en kötü başlangıcı izliyorduk” diye yazdı. Cuma günkü altın fiyatları, hisse senetleri ve kripto para piyasalarının baskılanmasının ardından bir yükseliş gördü. Altın, hafta sonunda fırtınanın faydalarını gördü ve değerli metal, hafta sonuna doğru ilerleyen ABD doları karşısında istikrarlı bir artış gördü. Trend tahmincisi Gerald Celente, enflasyon yükseldiği sürece değerli metallerin bunu takip edeceğine inanıyor ve şunları söylüyor:

Enflasyon ne kadar yükselirse, güvenli liman varlıkları altın ve gümüş o kadar yükselir. Ve Banksterler faiz oranlarını yükselttiklerinde, Wall Street ve Main Street’i çok sert bir şekilde aşağı çekecek… ve ne kadar sert düşerlerse, değerli metal fiyatları o kadar yükselecek.

Kripto ekonomisi de bu hafta acı çekti ve piyasalar hisse senedi piyasalarıyla ilişkilendirildi. eightglobal.com CEO’su ve kurucusu Michaël van de Poppe, Cumartesi günü kripto piyasasındaki korku hakkında tweet attı. Eightglobal’in kurucusu, “Yaklaşan FED toplantısı nedeniyle şu anda piyasalardaki korku miktarı, 2018’deki ayı piyasası hareketleriyle karşılaştırılabilir” dedi. 25 Nisan 2022’den bu yana, tüm kripto ekonomisinin net değeri 1.967 trilyon dolardan bugünün 1.79 trilyon dolara düştü. Kripto ekonomisi o zamandan beri yüzde 8.99 kaybederken, son 24 saat içinde yüzde 1.2 kaybetti. Bitcoin (BTC) bu hafta yüzde 4.9 düştü ve Ethereum (ETH) son yedi gün içinde ABD doları karşısında yüzde 7.6 kaybetti. Cuma günü, Bitfinex piyasa analistleri “alıcılar kenarda kaldıkça Bitcoin (BTC)’in menzile bağlı ticarette olduğunu” açıkladı. Analistler, “Sözde meme hisse senetlerinin dünya dışı değerlemelere pompalandığını gören kilitlenmenin semptomatik gün ticareti coşkusu zaten geçmişte kalmış gibi görünüyor” dedi. Yine de, zincir içi analiz firması Glassnode’un verilerine göre, bir yıl veya daha uzun süredir uykuda olan Bitcoin arzının yüzdesinin bu ay tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını belirtmekte fayda var.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!