Altın Önemli Bir Varlık! Ancak Fiyatı Neden Düşük?

Altın şu anda sahip olmak için “ideal” bir varlık gibi görünse de, fiyatı neden henüz “büyük bir sıçrama” yapmadı? Kriptarena.com olarak, Fidelity International’ın, altının gizli tepkisi hakkında açıklamalarını aktarıyoruz.

Fiyatları etkileyen faktörler neler?

Altın, bu yıl ons başına 2.000 doların üzerinde büyük bir sürekli işlem rallisi sağlayamadı. Ancak Fidelity Investments’ın bir kolu olan Fidelity International’a göre şuan tüm değerli metallerin ihtiyaç duyabileceği zaman. Fidelity, altın fiyatlarını neyin düşük tuttuğuna bakarken, Federal Rezerv’in agresif konuşmasına işaret etti ve şunları söyledi:

Altın, ABD Merkez Bankası’nın şimdi enflasyonu kontrol altına almak için oldukça agresif davranacağı beklentileriyle sekteye uğradı. ABD’de daha fazla faiz artışı beklentisi, doların, altın gibi gerçek varlıklar üzerindeki göreceli cazibesini artırıyor. O zaman bir ons altını satın almak için daha az dolar gerekiyor, bu da doların fiyatını düşürüyor.

İkinci baskıcı itici güç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettikten sonra Rusya’ya karşı uygulanan Batı yaptırımlarından etkilenmeyen birkaç varlıktan biri olan altın rezervleriyle neler yapabileceğine dair spekülasyonlar oldu. Smith, Ukrayna’daki savaşa, Çin’in ekonomik yavaşlamasına, sıcak enflasyona ve değişken borsaya atıfta bulunarak, ancak yatırım ortamının altını seçmek için çekici olmaya devam ettiğini söyledi ve sözlerin şöyle devam etti:

Rusya’nın varlıklarının önemli bir bölümünün dondurulduğu göz önüne alındığında, ülkenin bazı altınlarının – yaklaşık 140 milyar dolar değerinde olduğu anlaşılan – ödeme yapmak için satılma olasılığı her zaman var. Altın sahip olmak için ideal bir varlık gibi görünebilir, bu yüzden olası altın yatırımcıları artık altın alacakları doğru zamanı kaçırdı mı? Uzun vadeli altın boğalarını hayal kırıklığına uğratmak için cevap muhtemelen hayır. 2020’de rekor girişleri gördükten sonra altının fiyatı yavaşladı. Geçen yıl ve henüz 2022’de büyük bir sıçrama yapmadı.

Beklenen altın rallisi geliyor olabilir

Altın, bu yıl iki kere 2.000 dolarlık kilit psikolojik seviyeyi aşmaya çalıştı. Her iki seferde de bu seviyenin üzerinde kalamadı ve daha güçlü bir ABD doları tarafından baskı altında tutuluyordu. Özellikle hisse senetleri ve Bitcoin gibi diğer varlıklarla karşılaştırıldığında, olumlu bir yön, altının değerini korumayı başarması ve 2022’de yıllık yüzde 3,6 artışla büyümesini sağlamasıdır. Smith şunları söyledi:

Uzun zamandır beklenen büyük altın rallisi hala yolda olabilir. Şu anda 1.900 doların biraz altında olan altın fiyatı, yılın başından bu yana en azından bir miktar istikrar gösterdi. Altının ihtiyacı olan tek şey biraz daha zaman olabilir. Hisse senetlerinden elde edilen düşük getiriler, son zamanlarda yatırımcıları tedirgin etti ve herhangi bir gelişme eksikliği diğer varlık sınıflarına geçişi tetikleyebilir. Altının her zaman yatırımcıları korumaya yardımcı olma potansiyeline sahip olduğunu hatırlamakta fayda var.

Buna karşılık, ABD hisse senetleri Nisan ayının büyük bölümünde satış yapıyor. Smith son olarak şunları söyledi:

Değer deposu olarak da manşetlerde yer alan Bitcoin, ABD teknoloji hisselerinin düşüşüne şüpheyle yaklaşan, sonra yükselip sonra tekrar düşen dalgalı bir yol izledi. Hisse senetlerini ve tahvilleri daha da rayından çıkarabilecek olaylar arasında şunlar yer alıyor: yükselen piyasalarda öngörülemeyen zincirleme etkilere sahip faiz oranlarındaki artışlar veya örneğin Güney Çin Denizi veya İran’da başlayan başka bir uluslararası gerilim patlaması.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!