Dünya Altın Konseyi, Önemli Bir Altın Fiyatı Tahmininde Bulundu!

Dünya Altın Konseyi (WGC)’nin son araştırmasına göre, ABD Merkez Bankası (FED) 2022 yılına kadar para politikasını sıkılaştırmaya çalışırken altına yatırım yapanların çok daha az farklılık gösteren bir piyasa görmeyi beklemeleri gerekiyor. Güvenli liman olarak görülen altın fiyatı yazım sırasında gün içinde yüzde 0,10 düşüşle 1.819,36 dolardan işlem görüyor.

WGC raporu, değerli metale ilişkin önemli ayrıntılar içeriyor

Perşembe günü yayınlanan bir raporda Dünya Altın Konseyi (WGC), değerli metalin bu yıl bazı zorlu rüzgarlarla karşı karşıya kalmasına rağmen, hala sağlam bir desteği olduğunu belirtiyor. Konsey, altın fiyatı 2021’de yaklaşık yüzde 4 düşerek birçok yatırımcıyı hayal kırıklığına uğrattığı için bu raporu yayınladı. Analistler, rekor düzeyde düşük reel faiz oranlarına rağmen, yatırımcıların Fed’in para politikasında yaklaşmakta olan eksene odaklanmasıyla kıymetli metalin piyasasının zorlandığını kaydetti. Ancak WGC, ABD Merkez Bankası’nın birinci faiz artırımı yaklaştıkça altının potansiyelinin arttığını da ekliyor. WGC analistleri konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullanıyor:

Altın, Fed’in sıkılaştırma döngüsüne giden aylarda tarihsel olarak düşük performans gösterdi, ancak ilk faiz artışını takip eden aylarda önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi. ABD hisse senetleri en güçlü performansını sıkılaştırma döngüsü öncesinde sergiledi. Ancak sonrasında daha yumuşak getiriler sağladı.

Şu anda piyasalar, Fed’in bu yıl dört kez faiz oranlarını artırmasını bekliyor. Merkez bankasının bu yıl içinde bilançosunu küçültebileceğine dair artan beklentiler de bulunuyor. Altın fiyatı, faiz artırımlarına karşı duyarlı olmaya devam edecek olsa da WGC, yükselen enflasyonun reel faiz oranlarını düşük ila negatif bölgede tutacağı için yatırımcıların daha büyük resme odaklanması gerektiğini kaydetti.

Enflasyonun düşük olduğu yıllardan bu yana altın fiyatı yüzde 14 arttı

WGC analistleri, enflasyonun yüksek kalmasının, kısmen COVID-19 pandemisinin etkilerini hafifletmek için uygulanan benzeri görülmemiş para ve maliye politikalarından kaynaklanan birden fazla nedeni olduğuna inandıklarını belirtiyor. Konseydeki uzmanlara göre enflasyonun yüzde 3’ün üzerinde olduğu yıllarda altın fiyatı ortalama yüzde 14 arttı. Analistlere göre sarı metal ayrıca uzun vadede ABD enflasyonunu geride bırakarak son yıllarda önemli ölçüde artan para arzına yakınlaştı.

Para politikası ve enflasyonun ötesine bakan WGC, fiziksel mücevher talebindeki toparlanmanın ve merkez bankalarının yenilenen alımlarının da 2022 yılına kadar altın fiyatı için destek görevi görmeye devam edeceğini belirtiyor. Kriptoarena.com olarak görüşlerini yakından takip ettiğimiz WGC’nin raporuna göre ayrıca, Fed içinde bulunduğumuz yıl boyunca para politikasını sıkılaştırmaya çalışırken altına yatırım yapanların çok daha az farklılık gösteren bir piyasa görmeyi beklemeleri gerekiyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!