Uzmanlar Uyarıyor: Bitcoin ETF’si Sanılanın Aksine Piyasayı Alt Üst Edebilir!

Bitcoin (BTC-USD), Mayıs balonunun zirvesinden bu yana %50-60 oranında düştü, ancak Amazon haberleri ve SEC’in ProShares Bitcoin Stratejisi ETF’yi (NYSEARCA: BITO) onayladığına dair söylentiler de dahil olmak üzere çeşitli katalizörler nedeniyle yükseldi. Amazon’un Bitcoin’i onaylamasının yanlış bir söylenti olduğu kanıtlandı, ancak bu, Bitcoin’in kilit direncinin üzerine çıkmasına neden olan kısa süreli bir sıkışmaya neden oldu ve teknik trendi takip eden birçok spekülatör devreye girdi. Şimdi Bitcoin’in “Korku ve Açgözlülük Endeksi” ” , “aşırı açgözlülüğe” ve “Shiba Inu”( SHIB-USD) gibi birçok meme kripto para biriminin tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın toparlanmasını sağladı. Bu mantıksız coşkuyu bir uyarı işareti olarak görüyoruz. Bu noktadan itibaren Bitcoin’de önemli bir düşüş öngörüyoruz ve bu makale tezimizi açıklayacaktır.

Bitcoin vadeli işlemleri ETF muhtemelen onaylanacak

Son ralli, esas olarak SEC’in ProShares’ten Bitcoin vadeli ETF’sini onaylamasıyla ilgili söylentilerden kaynaklandı.

Kaynak: SEC ETF dosyalama detayı

SEC’in Bitcoin vadeli ETF’sinin başlatılmasına izin verebileceğine inanıyoruz, ancak piyasanın inandığının aksine, BTC fiyatının ilerlemesi için iyiye işaret değil. BTC vadeli ETF’lerinin piyasaya sürülmesinden sonra büyük bir satış planladığımız için yatırımcıların masadan bir miktar kar almaları gerektiğine inanıyoruz. Son vadeli işlemlere dayalı BTC ETF onayı nedeniyle, yeni Bitcoin ETF’lerinin çoğunun vadeli işlem tabanlı ETF’ler olacağını ve Bitcoin’i gerçekten satın alıp elinde tutan diğer ETF türlerinin SEC tarafından reddedilebileceğini tahmin ediyoruz. Son duyuruya göre, Grayscale bile 35 milyar dolarlık BTC Trust’ını BTC vadeli ETF’sine dönüştürmeyi planlıyor.

Tarihsel fiyat hareketi, “vadeli işlemler” tabanlı ürün piyasaya sürüldükten sonra Bitcoin fiyatlarında büyük bir çöküş olduğunu gösteriyor.

2018’de CME Bitcoin vadeli işlemlerinin açıldığı tam gün, BTC balonu zirve yaptı ve %85 oranında çöktü. 2021’de, BTC vadeli ETF’leri Kanada’da onaylandığında benzer bir fiyat hareketi yaşandı. Geçmiş performans gelecekteki sonuçları göstermeyebilir, ancak yeni BTC vadeli ETF’sinin bu raporda detaylandıracağımız nedenlerden dolayı benzer bir etkiye sahip olabileceğine inanıyoruz.

Bitcoin Grafik, Kaynak: TradingView
Bitcoin Grafik, Kaynak: TradingView

Bitcoin vadeli işlemleri, Bitcoin’in fiyat hareketi için neden düşüş gösteriyor?

Bugüne kadar, ABD’li yatırımcıların Bitcoin’e doğrudan maruz kalmasının en yaygın yolu, Bitcoin’i doğrudan Coinbase (NASDAQ: COIN) gibi kripto borsaları veya GBTC gibi Bitcoin tröstleri aracılığıyla satın almaktı. Büyük yönetim ücreti (yıllık GBTC için %2) ve yüksek işlem ücreti bir yana, bu enstrümanlar gerçekten satın alındı ve Bitcoin’in fiyat hareketi üzerinde olumlu bir yukarı yönlü etkisi oldu. Örneğin, Bitcoin, Grayscale Bitcoin Trust (OTC:GBTC) gibi BTC fiyatına olumlu bir katalizör sağladı. Çünkü güven, Bitcoin’i satın almak için piyasaya girdi ve bu da fiyatları artırdı. Bununla birlikte, Bitcoin vadeli ETF’sinin piyasaya sürülmesinden sonra, iki nedenden dolayı Bitcoin yatırımcılarının umduğunun tam tersi bir durum söz konusu oldu:

İlk olarak, Bitcoin vadeli işlemleri ETF, aracılık hesapları aracılığıyla Bitcoin’e yatırım yapmak üzere birçok yeni yatırımcıyı çekecek. Bu, aksi takdirde gerçek BTC satın almaya veya yatırımcıları soğuk/sıcak depolarında BTC satmaya ve Bitcoin vadeli ETF satın almaya yönlendirebilecek sermayeyi kaldıracağı anlamına gelir. Birçok yatırımcı, kripto para borsalarının talep ettiği devasa işlem maliyeti ve SEC tarafından düzenlenen bir ETF’nin güvenlik avantajları nedeniyle BTC vadeli ETF’sini tercih edecek; yatırımcıların özel anahtarı kaybetme veya birisinin onu hackleme konusunda endişelenmesine gerek olmayacak. GBTC veya sıcak/soğuk cüzdanlardan farklı olarak, Bitcoin vadeli işlemleri ETF, BTC fiyatlarını sürekli olarak devam eden sözleşmelere dönüşen vadeli işlem sözleşmeleri aracılığıyla izler. Bu, piyasadan hiçbir gerçek Bitcoin’in alınmadığı ve depoya konulmadığı anlamına gelebilir.

İkinci olarak, başka bir endişe, büyük bankalardan kaynaklanan potansiyel fiyat manipülasyonu olacaktır. Vadeli işlem piyasasının nasıl çalıştığını göz önünde bulundurarak, büyük bankalar bu sözleşmeleri açığa çıkarabilir ve daha fazla hisse çıkarabilir. Bu, bankacılara bu araçları yaratma konusunda sınırsız yetenek sağlar ve ayrıca onlara Bitcoin fiyatını manipüle etme gücü verir. Örneğin, X bankası BTC fiyatlarına bir tavan koymak isterse, alıcıların çoğunluğunun teslim almaya istekli olmadığını bildikleri için, yoktan var ettikleri büyük hacimli vadeli işlem sözleşmelerini satabilirler. Hükümetler, BTC fiyatları sürekli olarak bastırılabildiğinden ve ana rakiplerini itibari para birimlerine karşı savuşturabildikleri için bunun olmasını çok isterdi.

Riskler ve zorluklar: %100 doğru olmaya çalışmayın; riskinizi iyi yönetin

Bitcoin vadeli işlemleri ETF’nin piyasaya sürüldüğü gün daha fazla yatırımcı Bitcoin’e toplanabilir ve fiyatı yükseltebilir. Ancak, yatırımcıların suyu test ettikten sonra Bitcoin’i geri almaları için çok geç olmadığına inanıyoruz.

Sonuç: söylentiyi satın al, haberi sat

Konu ile ilgili olarak John Paulson şöyle belirtti:

Kripto hiçbir şeyin sınırlı kaynağıdır.

Bitcoin fiyatları tarihsel olarak söylenti/katalizörlerle arttı ve haber yayınlandıktan sonra keskin bir şekilde satıldı. Yatırımcılara, 19 Ekim olan BTC vadeli ETF’sinin lansmanından önce dikkatli bir şekilde adım atmalarını ve masadan biraz kar almalarını öneriyoruz. Ayrıca, bize göre, BTC vadeli işlemleri ETF, gerçek BTC satın almak için kullanılmış olabilecek sermayeyi kağıt sözleşmelere yönlendirdiği için BTC fiyatlarının ilerlemesi için olumsuz bir katalizördür. Ayrıca, bu vadeli ETF, daha fazla yatırımcının sıcak/soğuk cüzdanlardaki Bitcoin pozisyonlarını vadeli ETF satın almaya yönlendirmesine yol açarak Bitcoin’in fiyat hareketi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabilir. Söylentileri satın almak ve haberleri satmak, sonsuza kadar kripto parayı tutmaktan akıllıca ve düşük riskli bir strateji olabilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!