Tesla’nın Nasdaq 100 ile Korelasyonu Bitcoin (BTC) Yüzünden Düşüyor!

Tesla hisseleri ile Nasdaq 100 endeksi arasındaki 20 günlük korelasyon, haziran ortasındaki 0,83 seviyesinden sonra bu hafta itibariyle 0,14’e keskin bir düşüş yaşadı. Şirketin Bitcoin yatırımları yapmaya başlamasının sebebinin ise bu durum olduğu düşünülüyor.

Tesla yakında araçları için Bitcoin ile tekrar ödeme yapılabileceğini açıklayacak

Piyasa analistleri, Tesla’nın Bitcoin (BTC) yatırımları yapmasının, son haftalarda Big Tech ile arasındaki keskin ilişkisizliğin nedeni olabileceğini savunuyorlar. 14 Temmuz Çarşamba günü, şirketin fiyatı ile Nasdaq 100 endeksi arasındaki 20 günlük korelasyon, 17 Haziran’daki 0,83’ten 0,14’e düştü. Tesla bu ay neredeyse yüzde 4 değer kaybederken, Nasdaq 100 yüzde 2’nin üzerinde arttı. Tesla hisseleri ile NYSE FANG+ endeksi arasında zayıf bir korelasyon da gözlemlenebilir. RBC Capital Markets’ta vadeli işlemler stratejisti Amy Wu Silverman gazetecilere şunları söyledi:

Tesla, megacap teknolojisiyle büyük oranda bağlantılı […] bu ilişki yakın vadede gerçekten ayrıştı. Birilerine sorduğumda aldığım geri bildirim, bunun Bitcoin yatırımları ve kazançlarını rapor ederken nasıl hesaba katılması gerektiği ile ilgili olduğu yönünde.

The EV üreticisinin mali raporu 26 Temmuz’da açıklanacak. Tesla’nın Bitcoin ile olaylı ve tartışmalı ilişkisi, şirketin o zamanki brüt nakit pozisyonunun yüzde 7,7’si değerinde olan 1,5 milyar dolarlık Bitcoin (BTC)’i stratejik bir şekilde satın aldığını açıkladığı bu yılın şubat ayında manşetlere hâkim oldu. Ayrıca bu durum muhtemelen bir kripto piyasası boğa koşusunu da kolaylaştırdı. Yakında araçları için BTC ödemelerini tekrar kabul etmeye başlayacağını duyuran Tesla, Bitcoin’i dönüştürmek yerine elde tutma planlarını belirtti.

Elon Musk’ın Bitcoin ve Dogecoin ile olan ilişkisi odak noktası olmaya devam ediyor

Elinde tuttukları Bitcoin (BTC)’in bir kısmını 2021’in ilk çeyreğinde satan şirket 272 milyon dolarlık net gelir elde etti. Ancak şirketin CEO’su Elon Musk kendi BTC varlıklarının hiçbirini kendisinin satmadığını vurgulamaya istekliydi. Mayıs ayına kadar, Tesla ile kıdemli kripto para birimi arasındaki yakın bağlantı kopmaya başladı. Musk, Tesla’nın, yoğun enerji kullanımı gerektiren Bitcoin madenciliği konusundaki çevresel endişeleri nedeniyle BTC ödemelerini kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

Tesla’nın Big Tech hisse senetleri ile yakın vadede zayıflamış olan ilişkisinin yerleşik bir dinamik olup olmayacağını zaman gösterecek. Kripto alanında, birçoğu Musk’ın kendisinin bir bütün olarak kripto pazarında sahip olduğu aşırı büyük etkiye, özellikle Bitcoin ve meme kripto para birimi Dogecoin (DOGE) söz konusu olduğunda daha fazla odaklandı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!