Uzman Görüşü: USDD Ponzi Şeması mı?

Pump ve damp dolandırıcılıkları ve Ponzi şemaları, kripto para birimi endüstrisi genişlemeye devam ettikçe ve kripto para varlıkları daha fazla popülerlik kazandıkça daha yaygın hale geliyor.

Yeni stabilcoin bir Ponzi mi?

Özellikle, TRON DAO Rezervi tarafından yayınlanan bir kripto para birimi olan USDD (USDD) adlı yeni bir stablecoin, Stephen Findseisen, diğer adıyla Coffeezilla tarafından sorgulandı. Gerçekten de, YouTuber 24 Haziran’da yayınlanan videosunda yeni yayınlanan stablecoin ile ilgili potansiyel bir Ponzi şeması hakkında açıklama yaptı. USDD’nin performansı sürekli olarak 1 dolarlık sabitten daha düşük kaldığından, yatırımcıların potansiyel riske maruz kalma konusunda tartışmalar olmuştur. 13 Haziran’da dolar sabitinin kaybedilmesinin ardından, USDD önemli bir düşüş gördü ve önceki seviyesi olan 0,98 dolara dönmeden önce 0,93 dolara kadar düştü.

Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Terra (LUNA) ekosisteminin çöküşünden sonra Findseisen, iki kripto para birimi arasındaki birkaç önemli benzerliği / ayrımı vurguladı ve DeFi olarak Ponzi benzeri para birimi iddiasının tamamen doğru olmadığını vurguladı. Yeni stablecoin’in arkasındaki yaratıcının, soruşturma korkusuyla birden fazla ülkeden kaçan, kendi başına oldukça tartışmalı bir figür olan Justin Sun adında bir milyarder olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda, eski bir çalışan “her zaman içeriden bilgi ticareti” yaptıklarını iddia ediyor. Justin’e göre, Terra hızlı büyüme ve aşırı kaldıraç nedeniyle çöktü ve aynı hatayı yapmayacak.

UST ve USDD karşılaştırması

TerraUSD ve USDD arasındaki paralellikler çoktur; her ikisi de algoritmik stablecoin’ler olduğunu iddia ediyor, bu da değerlerini bir dolarda tutmak için arbitrajlara bağımlı oldukları anlamına geliyor; Her ikisi de yüksek getiri oranları vaat ediyor ve her ikisi de bunun uzun vadede sürdürülemez olduğunu kabul ediyor. Farklılıklara bakıldığında ise, Terra’nın milyarlarca dolar biriktirdikten sonra çöktüğü gerçeğiyle başlar, oysa USDD sadece bir aylıktır ve zaten yaklaşık 700 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahiptir. Ayrıca, USDD henüz algoritmik bir kararlı kripto para olarak işlev görmemektedir, çünkü arbitraj projesinin mekanizması kapatılmıştır ve yeni USDD’nin basılması Alameda Research gibi bir avuç beyaz listeye alınmış kurumla sınırlıdır.

Bu önemlidir, çünkü USDD’yi en azından şimdilik kötü algoritmik çöküş döngüsünden korur. Algoritmik çöküş spirali sadece yakım ve basım aktif olduğunda ortaya çıkabilir. Az sayıda beyaz listeye alınmış kuruluş tarafından yakından yönetildiği göz önüne alındığında, USDD’nin gerçekten sahip olduğu merkeziyetsizlik seviyesi CoffeeZilla tarafından şüpheyle karşılanmaktadır. CoffeeZilla şunları söyledi:

Tüm Ponzi şemaları gibi, bu da farklı olduğunu söylüyor Luna yılda yüzde  20 teklif ettikten ve milyarlarca dolar çektikten sonra başarısız oldu USDD, web sitelerine göre yılda yaklaşık yüzde 39.6 faiz miktarının iki katını sunan farklı bir şey sunarak oyunu değiştiriyor ve risksiz olduğunu iddia ediyorlar.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!