Ukrayna Kripto Para Yolsuzluğu İle Sallanıyor: Devlet Yetkililerine Soruşturma!

El Savador, Bitcoin (BTC) yasası ile tüm dikkatleri üzerine çekerken, ülkenin domino etkisi yaratacağı iddia ediliyor. Bitcoin’in yasal para haline getirilmesi konusunda bilgi almak için ülkeye bir heyet gönderen Ukrayna’da, birçok tanınmış politikacının devasa miktarlarda kripto para yatırımı olduğu belirtilirken, bazılarının ise devlete bildirim yapmadığı ortaya çıktı

Ukrayna polisi kripto para yolsuzluğunu araştıyor

Dünya yolsuzluk endeksinde Afrika ülkeleri ile aynı saflarda yer alan Ukrayna son günlerde kripto para yolsuzluğu ile sallanıyor. Ülkede, birçok politikacının önemli miktarlarda kripto para yatırımı olduğu bildirilirken, bazı tanınmış politkacıların ise devlete bildirim yapmadığı ortaya çıktı. Devlet verilerine göre, 2020 yılında 600’den fazla devlet yetkilisinde 2.2 milyar dolar değerinde Bitcoin (BTC) bulunurken, Ethereum (ETH) ve Monero (XMR) gibi yatırımlar da mevcut.

 

Ukrayna Parlamentosu’nun üyesi olan Dmitry Gurin’in, bu yılın başlarında arabasının çalınmasıyla ülkede çarpıcı bir gerçek de ortaya çıktı. Politikacının, arabasının içinde kripto para cüzdanının da bulunduğu belirtildi. Bu cüzdanın içinde ise 40 BTC bulunduğu iddia edildi. Gurin’in bir beyanında ise eşi Maria Saltykova’nı 42 BTC’si olduğu belirtildi. Yolsuzlukla Mücadele Kurumu ise politikacının açıklamalarını yalanladı. Gurin, olayın Ukrayna‘nın doğusundaki Dnipro şehrindeki polis tarafından araştırıldığını söyledi.

Vergi ödemeleri ve kazançlar arasında devasa fark!

Dmitry Gurin, kripto para beyanında bulunmayan ve yolsuzlağa karışan tek politikacı değil. Ülkenin regülasyon kurumu olan SRS başkanı Oleksiy Kucher’in de Gurin’den daha fazla Bitcoin tuttuğu ve Aralık ayına kadar herhangi bir beyanda bulunmadığı belirtiliyor. Kucher’in Aralık ayında yaptığı bildirim ise yöneticinin 77 Bitcoin’e sahip olduğunu gösteriyor. Otoriteler, ise 6 Eylül tarihinde, Kucher’in yanlış bildirimde bulunduğunu belirten resmi bir rapor yayınladı.

Vergi beyannameleri, politikacı ve aile üyelerinin 2001’den bu yana geçen yirmi yılda 1 milyon Grivna’dan (yaklaşık 37 bin dolar) daha az maaş kazandığını gösteriyor. Yetkililer, bunun Kucher’in sahip olduğu kripto para birimleri ile ilgili olarak yanlış iddialarda bulunduğunu gösterdiğine inanıyor.  Yolsuzlukla Mücadele Kurumu ise 6 Eylül tarihinde, Kucher’in yanlış bildirimde bulunduğunu belirten bir açıklama yaptı:

Bitcoin, belirli bir kişiye ait olduğunu doğrulayan bir genel adrese sahiptir. Kucher ise, açık bir kripto adresi sağlayamamıştır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!