Solana Fiyatı Baskı Altında: Analistten Dip Seviye Açıklaması!

Son günlerde Solana (SOL) fiyatı, ağ kesintileri, ağda kilitlenen toplam değer (TVL) ve vadeli işlem yatırımcılarının altcoin pazarına ilgisizliği nedeniyle defalarca düşüş yaşadı. Analist Marcel Pechman, Solana’nın fiyatı hakkında bir açıklamada bulundu. İşte detaylar…

Solana fiyatı 30 günlük süreçte yüzde 48’lik bir düşüş yaşadı

Bildiğiniz üzere kripto para piyasalarında geçtiğimiz 30 gün boyunca düşüş eğilimi hakimdi. Düşüş eğilimi yaşanırken en çok zarar gören altcoin’lerden biri de Solana olarak karşımıza çıkıyor. Son 30 günlük süreçte yaklaşık yüzde 48’lik bir düşüş yaşadı.

Coinbase verilerine göre Solana/USD fiyatı (mavi) ve altcoin kapitilizasyonu (turuncu)

Solana, geçmiş kanıtı (PoH) yöntemini bir hisse kanıtı (PoS) blokchain’inde birleştirerek, Ethereum blok zincirinin ölçeklenebilirlik sorununu çözmeyi umuyor. Solana, tüm ağın üzerinde anlaşabileceği bir işlem zamanlamasını belirleme görevini merkezi bir düğüme atamak için PoH’yi kullanıyor. Analiste göre, Solana ağı tarafından sağlanan düşük ücretler hem geliştiricileri hem de kullanıcıları cezbetti, ancak sık ağ kesintileri merkezileşme konusunda şüphe yaratmaya devam ediyor ve muhtemelen bazı yatırımcıları korkutup kaçırmış bulunmakta.

Analiste göre düşük performansın nedenini 30 Nisan’daki 7 saatlik ağ kesintisine bağlamak çok basit görünüyor fakat ayrışmanın bir ay önce başlamasının nedenini açıklamıyor. Solana Labs’e göre, Solana üzerine inşa edilmiş, değiştirilemez bir token (NFT) pazarı olan Metaplex’te birden fazla işlem başlatan botlar bu sorunun temeli olabilir. İşlem hacmi, zirve sırasında saniyede altı milyonu aştı, bireysel düğümleri aştı ve sonuç olarak, doğrulayıcıların veri belleği tükendi bunun sonucunda ise bir ağ kesintisine neden oldu. Geliştiriciler ise sorunu çözmek için üç adım uyguladı: bir protokol güncellemesi, hisse ağırlıklı işlem işleme ve “ücrete dayalı yürütme önceliği”.

TVL ve aktif adreslerin sayısında da düşüş yaşandı

Solana’nın ana merkezi olmayan uygulama indikatörü, akıllı sözleşmelerine koyduğu miktarı ölçen ağın toplam kilitli değerinin (TVL) birçok durumda 60 milyon SOL’nin üzerinde seviyeleri koruyamadığı Kasım ayında istikrarsızlık belirtileri göstermeye başladı.

Bununla birlikte analiste göre, yüzde 50 fiyat düzeltmesinin yalnızca TVL’nin düşürülmesinden başka faktörleri de bulunuyor. Analist, DApp kullanımının etkin bir şekilde azaldığını doğrulamak isteyen yatırımcılara, ekosistemdeki aktif adreslerin sayısını da analiz etmelerini öneriyor.

18 Mayıs tarihli DAppRadar verilerine göre, Orca hariç DEX değişimi, ilk 7 merkezi olmayan uygulama ile etkileşime giren Solana ağ adreslerinin sayısının düştüğünü gösteriyor. Solana DApps’e olan ilginin azalması, SOL’un vadeli işlem piyasalarına da yansımış halde bulunuyor. 

Yukarıdaki grafik, Solana vadeli işlemlerinin açık faizinin geçen ay yüzde 22 düşüşle şu anki 510 milyon dolarlık seviyeye nasıl düştüğünü gösteriyor. Analiste göre bu durum biraz ürkütücü çünkü daha az sayıda vadeli işlem sözleşmesi, piyasa yapıcıların faaliyetlerini azaltabilir.

Analist, Solana’da yaşanan fiyat düşüşünün herhangi bir özel nedenini saptamanın imkansız olduğunu belirterek, birkaç ağ kesintisinin ardından merkezileşme sorunları, ağın DApp kullanımında bir yavaşlama ve vadeli işlem yatırımcılarının ilgisinin azalması, dikkate alınması gereken hususlar olduğunu belirtiyor. Solana (SOL), geçtiğimiz 30 günlük süreçte yüzde 48,4 değer kaybetti. Anlık olarak ise SOL, 52.98 dolardan işlem görüyor. Daha fazla kripto para haberi için Kriptoarena.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!