Regülasyon, Kripto Para Sektörü İçin ”Felaket” mi, Kurtuluş mu?

Uzmanlar, kripto para sektörünün internetten bile daha büyük bir buluş olduğunu kanıtlayacağına inanıyor. Bunun doğru olup olmadığını yalnızca zaman gösterecek, ancak kripto sektöründeki potansiyelin şaşırtıcı olduğu da bir gerçek.

Kripto para sektöründeki düzenlenmeler niçin gereklidir?

Geçtiğimiz on yıl içerisinde ciddi büyüme yaşayan kripto para piyasası, son derece de değişken. Neredeyse kimse piyasanın sonra nereye gideceğini ön göremiyor. Bu aşırı oynaklık, birçoğunun birkaç yıl içinde kripto para sektöründen büyük miktarda para kazandığı ve birçoğunun da büyük kayıplar verdiği anlamına geliyor. Kripto sektörünün düzenlenmesi ise sektördeki dalgalanmaları daha aza indirecek gibi görünüyor. Ekosistem oldukça yeni bir alan ve merkeziyetsiz yapısı nedeniyle perakende yatırımcılar bu konuda yeterli bilgiye sahip görünmüyor. Kripto sektöründen para kazanma potansiyeli ile siber suçlar, dolandırıcılık amaçlı token’lar ve kara para aklama sorunları gibi zorluklar da mevcut.

Piyasa manipülasyonunu önleme ve yatırımcıları koruma; son birkaç yılda Bitcoin, ve  altcoin’lere yatırım yapmak, yatırımcılar için heyecanlı kazanımlarla dolu dönem yaşattı. Bitcoin, 2021’in başında ATH’sini yaşadı ancak ardından benzer şekilde bir düşüşle piyasa değerinin bir kısmını sildi. Bilgi eksikliği nedeniyle birçok yatırımcı sonraki adımda neyle karşılaşacaklarını bilemezler. Uygun düzenlemeler, kripto para ekosistemini stabilize etmede uzun bir yol kat edecek. Risk almaktan kaçınmaya çalışan bir yatırımcı için ise sektör daha çekici bir yatırım seçeneği haline getirecektir.

Token sayısını azaltmak

Çoğumuz Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin gibi popüler coin’lere aşina olsak da, piyasada binlerce başka coin bulunmaktadır. Bu kripto para birimlerinin çoğu, aynı zamanda, yalnızca yatırımcılarını dolandırmak amacıyla piyasada bulunan token’lardır. Yeterli düzenlemeler yapıldığında, bu coin’lerin çoğu ya piyasadan silinecek ya da riskli ve potansiyelleri hakkında yeterli yetkilendirilmiş bilgi mevcut olacaktır. Bu uygulamanın ise yatırımcıyı korumak için ise daha henüz yolun başında olduğunu söyleyebiliriz.

Profesyonel danışmanlara duyulan ihtiyaç

Blockchain teknolojisinin son on yılda geliştiği hıza hepimiz tanık olduk. Bu teknolojik ilerlemenin hızı, sıradan insanların kripto ekosisteminde gerçekleşen her şeye ayak uydurması konusunda zorluk yaratabilir. Uygun düzenlemeler yapıldığında, yatırımcıların kripto sektörü ile ilgili riskleri ve avantajları anlamasını sağlamak olacak yetenekli profesyonellerde de bir artış göreceğiz.

Siber güvenlik endişeleri

Ekosistem, merkeziyetsiz ve dijital bir alanda yer almakla birlikte, son birkaç yılda bu alanda çok sayıda saldırı gerçekleştirildi. Teknoloji geliştiricileri, token’lerinin bilgisayar korsanlarına karşı koruyabilmek için kontroller ve dengeler kurmaya çalışıyor. Düzenlemeler olmadan yatırımcılar için hala riskler mevcut olacaktır. Yapılacak düzenlemeler, yatırımcıların varlıklarını saldırılara ve dolandırıcılık token’larına karşı korumalarına yardımcı olacak.

Kara Para Aklama

Ekosistem içerisinde önemli bir sorun olmaktadır. İşlemlerde yer alan tarafların kimliklerinin bilinmemesi, terör örgütleri tarafından fon sağlanması ihtimalini kolaylaştırmaktadır. Kripto alanının düzenlenmesi, kara para aklama gibi faaliyetlerin kripto ekosisteminde gerçekleşmesini durdurmaya yardımcı olacak bir müşteri durum tespiti mekanizmasının olmasını sağlayacaktır. Kripto ekosistemini yatırımcılar için çok daha güvenli bir ortam haline getirmek için ele alınması gereken konulardandır.

Ekosistemdeki düzenlenmeler yatırımcılara neler kazandıracak?

Ekosistem, ortaya çıktığı süre içerisinde piyasa değeri 2 trilyon doları çoktan aştı. Dünya Ekonomik Forum tahmini, 2025 yılına kadar küresel GSYİH’nın yüzde 10’undan fazlasının blockchain teknolojisinde depolanacağını öne sürüyor. Kripto para birimleri ve blockchain teknolojisi çok yeni olabilir, ancak hala tüm dünyada binlerce iş yaratıyor ve her gün yeni ve yenilikçi girişimler gerçekleşiyor. Ancak, yine de yeterli düzenlemeler olmadan, girişimciler belirsizlik içinde kalmaya devam ediyor. Yaklaşan düzenlemelerin işlerini büyütmelerine yardımcı olup olmayacağını veya yeni düzenlemelerin girişimlerinin sonunu getirip getirmeyeceğini bilmiyorlar. Ön görü yapılamaması ise girişimciler ve yenilikler için kötü haber. Ancak, hükümetler kripto para ekosisteminin gelişmesine yardımcı olacak düzenlemeler yaptığında yatırımcılarda güvenle devam edeceklerdir. 2020 Ödeme Hizmetleri Yasası ile Singapur gibi ülkeler bu yönde doğru adımlar attılar ve gerçekleşmesi planlanan olumlu düzenlemelerden yararlanacaklar. Singapur yasaları artık kripto para sektöründeki yatırımcıları korurken girişimciliği de teşvik ediyor.

Piyasanın uygun şekilde düzenlenmesiyle, tüm ekosistem çok daha az değişken hale gelecektir. Bu durum ile birlikte ciddi rallilerin oluşmadığı ekosistemde paralarını riske atmaya istekli olmayan yatırımcıların da kripto para piyasalarını takip etmeye değer bir alan olarak görecekleri anlamına gelecektir. Düzenlemelerin bir başka avantajı da, kripto para bulunduran cüzdan sahiplerinin gerçek dünyadaki kimliklerinin, kara para aklama ve siber dolandırıcılıkların durdurulmasına yardımcı olacaktır. Düzenlemelerle birlikte coin’lerin kategorize edilmesini ve anlaşılırlığı da ele alanacak. Böylece yatırımcılar tam olarak neye yatırım yaptıklarını ve karşılığında ne kazandıklarını bilecekler. Kripto para birimlerinin arkasındaki ana fikir merkeziyetsizlik ve anonimlik olduğu doğru olsa da yatırımcılara açıklamalar yapılması planlanıyor. Bu durum ise düzenlemelerin uygulamaya konulmasından sonra kripto para birimleri fikrine aykırı görünüyor. Ancak böylelikle kara para aklayıcılar ve teröristler için bir sığınak olarak görülemeyecek. Düzenleme, kısa vadede ekosistem için bir ölüm çanı gibi görünebilir, ancak uzun vadede, aynı düzenlemeler ekosistemi yatırımcıları ve paydaşları için güvenli bir ortam haline getireceği belirtiliyor. Daha fazla kripto para haberi için Kriptoarena.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!