‘Sistemik Risk’ Denilerek Bu Kripto Para Şirketi Kapatıldı!

Kripto para dünyasına olan yakınlığıyla tanınan New York merkezli Signature Bank, yapılan açıklamaya göre resmen kapanıyor. Bununla beraber Amerika’da son 10 yılın en büyük banka batışları gerçekleşiyor. Yatırımcılar ise kripto fonlarının ne olacağı yönünde meraklı! İşte detaylar…

Kripto para dostu Signature Bank kapatıldı!

Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere birkaç haftadır büyük bankalarda yaşanan krizler, kripto para piyasasına sert bir şekilde yansıyor. Son olarak bir başka kripto dostu banka olan New York merkezli Signature Bank resmen kapandı ve New York Finansal Hizmetler Departmanı (NYDFS) tarafından devralınıyor.

Haber, Müfettiş Adrienne A. Harris tarafından 12 Mart’ta yapılan açıklamada açıklandı. New York düzenleyicisi, New York Bankacılık Kanunu’nun 606. Bölümü uyarınca Signature Bank’ın mülkiyetini aldı ve sigorta sürecini yürütmek üzere ABD Federal Mevduat Sigortası Kurumu’nu atadı.

Federal Rezerv, 12 Mart’ta yaptığı açıklamada, bankayı kapatma kararının ABD ekonomisini korumak ve bankacılık sistemine halkın güvenini güçlendirmek için Amerika Birleşik Devletleri Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ile birlikte alındığını açıkladı.

ABD Hazinesinin üst düzey bir üyesinin basına, NYDFS ve Federal Rezerv’in bugünkü eylemlerinin mevduat çıkışlarını sınırlamak ve ek banka kaçışlarını önlemek için tasarlandığını söylediği bildirildi:

“Bugün aldığımız önlemler, Silicon Valley ve Signature’dan ani kaçış çıkışlarının sonuçlarını sınırlamak ve yayılma etkilerini azaltmak için tasarlandı. Firmalar yerine mevduat sahiplerine odaklıyız.

Federal Rezerv ayrıca, Signature Bank’ın tüm mevduat sahiplerini desteklediğini, “Bu kurumun tüm mudileri bütün hale getirilecek. Silikon Vadisi Bankası kararında olduğu gibi, vergi mükellefi hiçbir zararı karşılamayacak.” şeklinde kaydetti. Açıklamada, “Bu adım, ABD bankacılık sisteminin, güçlü ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik edecek şekilde mevduatları koruma ve hane halklarına ve işletmelere krediye erişim sağlama gibi hayati rollerini yerine getirmeye devam etmesini sağlayacaktır” denildi.

Açıklamaya göre, hissedarlar ve bazı teminatsız alacaklılar korunmayacak. Bununla beraber üst yönetim de görevden alındı.

Bununla beraber raporda Signature Bank’tan “sistemik risk” olarak bahsediliyor.

Bankalar birer birer düşüyor, yeni iflaslar gelecek mi?

Bankalar tek tek düşmeye devam ederken kripto para piyasası için de risk sürüyor. Signature Bank, 31 Aralık itibarıyla 88,6 milyar dolarlık mevduata sahipti ve bazıları tarafından ABD’deki kripto dostu bankalardan biri olarak görülüyordu. Diğer önde gelen kripto dostu banka Silvergate Bank, geçen hafta “en son endüstri ve düzenleyici gelişmeler ışığında” kapatılacağını ve gönüllü olarak tasfiye edileceğini duyurdu.

Bununla beraber bazı analistlere göre, Signature Bank, FTX çöküşünün neden olduğu fırtınayı atlatmayı başardı çünkü emanetçileri Silvergate Bank benzerlerinden çok daha çeşitliydi ve mevduatlarının yalnızca yüzde 25’i kriptodan geliyordu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!