Singapur Bu Kripto Para Platformunun Kurucularına 9 Yıl Yasak Verdi!

Singapur Para Otoritesi (MAS), iflas eden kripto para platformu Three Arrows Capital’in kurucuları Zhu Su ve Kyle Livingston Davies hakkında dokuz yıllık Yasaklama Emirleri (PO) yayınladı. Her iki şahsın da 13 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 2001 tarihli Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Yasası (SFA) kapsamında herhangi bir düzenlenmiş faaliyette bulunmaları ve herhangi bir sermaye piyasası hizmetleri firmasının yönetimine, direktörlüğüne veya önemli hissedarlığına katılmaları yasaklandı! İşte detaylar…

MAS, 3AC kurucularını 9 yıl yasakladı!

MAS’ın kararı, iflas eden kripto para platformu 3AC liderleri tarafından gerçekleştirilen bir dizi mevzuat ihlalinin ardından geldi. Haziran 2022’de MAS, 3AC’yi düzenleyici otoriteye yanlış bilgi vermek, kilit personel değişikliklerini MAS’a bildirmemek ve kayıtlı bir fon yönetim şirketi için izin verilen yönetim altındaki varlıklar eşiğini aşmak da dahil olmak üzere birçok ihlalden dolayı kınadı.

Bu kınama cezasının ardından MAS, 3AC kurucuları Bay Zhu ve Bay Davies hakkında daha fazla soruşturma başlattı. Ağustos 2020 ile Ocak 2022 arasında tespit edilen ek ihlaller, şimdi yasakların düzenlenmesine yol açmıştır:

1. Temsilci İstihdamının MAS’a Bildirilmemesi: Ağustos 2020 ile Eylül 2021 arasındaki dönemde 3AC kurucuları, Bay Cheong Jun Yoong Arthur’u fon yönetimi faaliyetlerinden sorumlu bir portföy yöneticisi olarak istihdam etmiştir. Ancak 3AC kurucuları, SFA’yı ihlal ederek Bay Cheong’un istihdamı hakkında MAS’ı gerekli süre içinde bilgilendirmemiştir.

2. MAS’a Yanlış Bilgi Verilmesi: Ocak 2022’de 3AC kurucuları, Bay Cheong’un düzenlenmiş herhangi bir faaliyette bulunmadığı için düzenleyici kurumu istihdamı hakkında bilgilendirmediklerini belirterek MAS’a yanlış bilgi verdi. Bunun aksine, Bay Cheong Ağustos 2020 ile Eylül 2021 arasında TACPL adına aktif olarak fon yönetimi faaliyetleri yürütmüştür.

3. Uygun Risk Yönetimi Çerçevesinin Uygulanmaması: Belki de en kritik olanı, 3AC kurucularının kripto para birimi ve dijital varlık yatırımlarıyla ilişkili riskleri belirlemek, izlemek ve ele almak için yeterli bir risk yönetimi çerçevesinden yoksun olduğu tespit edildi. Risk yönetimindeki bu eksiklik, düzenleyici gerekliliklerin ciddi bir ihlaliydi.

3AC kurucuları için çanlar çalıyor

3AC İcra Kurulu Başkanı ve Direktörü olarak Bay Zhu Su ile Yönetim Kurulu Başkanı ve Direktörü Bay Kyle Livingston Davies, 3AC kurucularının SFA ve Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler (Lisanslama ve İş Yürütme) Yönetmelikleri (SFR) kapsamındaki düzenleyici gerekliliklere uygunluğunu sağlamaktan birincil derecede sorumluydu. MAS tarafından yürütülen soruşturma, bu kişilerin görevlerini yerine getirmediklerini ve 3AC kurucularının çok sayıda ihlalinden doğrudan sorumlu olduklarını açıkça ortaya koymuştur.

MAS’ın Mevzuata Uyum Konusundaki Güçlü Tutumu

Bu gelişmeler karşısında MAS Genel Müdür Yardımcısı (Politika, Ödemeler ve Mali Suçlar) Loo Siew Yee şu açıklamayı yaptı:

Fon yöneticilerinin üst yönetiminin yatırımcıların çıkarlarını korumak için sağlam risk yönetimi tedbirleri uygulaması gerekmektedir. MAS, Bay Zhu ve Bay Davies’in MAS’ın düzenleyici gerekliliklerini açıkça göz ardı etmelerini ve yöneticilerinin görevlerini ihmal etmelerini ciddi bir şekilde ele almaktadır. MAS, bu tür suiistimallerde bulunan üst düzey yöneticileri ayıklamak için harekete geçecektir.

MAS’ın bu eylemi, düzenleyici otoritenin en yüksek finansal dürüstlük standartlarını sürdürme ve Singapur finans piyasasındaki yatırımcıların çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığının altını çiziyor. Three Arrows Capital’in kurucularına karşı dokuz yıllık Yasaklama Emirlerinin çıkarılması, düzenleyici ihlallere müsamaha gösterilmeyeceğine ve sorumluların eylemleri için katı sonuçlarla karşılaşacağına dair güçlü bir sinyal gönderiyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!