Dikkat: SEC 300 Milyon Dolarlık Kripto Ponzi Şemasını Ortaya Çıkardı!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre, on bir kişi, dünya çapında milyonlarca yatırımcıdan 300 milyon dolardan fazla para toplayan sahte bir kripto piramidi ve ponzi şeması olan Forsage’ın yaratılması ve tanıtılmasındaki rolleri nedeniyle suçlandı. İşte detaylar…

Kripto ponzi şeması nasıl çalışıyor

Merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemi ve ilk kripto para arzları (ICO’lar), Ethereum’un büyümesine çeşitli şekillerde katkıda bulunmuştur. Forsage hediye piramidi dolandırıcılığı, kripto para birimi kullanıcılarının şu anda tartıştığı böyle bir stratejidir. Finansal dolandırıcılık türleri olan piramit şemalarında, hiyerarşik bir ağdaki üst düzeydeki oyuncular, yeni katılan üyelerin büyüyen tabanından yararlanır. Öte yandan, bir Ponzi şeması genellikle kurbanlarından yalnızca ilk ödemeyi talep eder ve daha sonraki bir ödeme tarihinde vaat edilen iadelerle birlikte ortadan kaybolur. Bu iki dolandırıcılık arasındaki temel ayrım budur.

Bununla birlikte, Forsage.io, Ethereum, Tron ve Binance blockchain’inde çalışan akıllı sözleşmeleri kullanarak, milyonlarca perakende yatırımcının işlem yapmasına izin veren bir web sitesidir. Ocak 2020’de Vladimir Okhotnikov, Jane Doe, a / k / a Lola Ferrari, Mikhail Sergeev ve Sergey Maslakov tarafından oluşturuldu. Forsage’ın çalışma teorisi, satılacak hiçbir şey olmadığıydı. Bu nedenle, para kazanmanın tek yolu başkalarını Forsage’a katılmaya ikna etmektir.

SEC, Forsage’a teşvik ettiği için 11 kişiye karşı suçlamalarda bulundu

Dört Forsage kurucusu, kurucuların web sitelerinde ve sosyal medya platformlarında Forsage’ın reklamını yapmak için kiraladıkları üç Amerikalı destekçi ve bir dizi kripto üyesi, SEC’in radarına takıldı. Dahası, reklam kampanyasının stratejisi ABD’de en az beş ayrı eyalette gerçekleştirildi.  SEC’in açıklamasına göre, iki yıldan fazla bir süredir Forsage’ın, yatırımcıların başkalarını katılımcı olarak alarak para kazandıkları bir piramit aldatmacası olarak işlev gördüğü bildirildi. Tipik bir ponzi şemasında, Forsage önceki yatırımcılara ödeme yapmak için yeni yatırımcıların varlıklarını yasadışı olarak kullandı. Filipinler Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ve Montana Menkul Kıymetler ve Sigorta Komiseri, sırasıyla Eylül 2020 ve Mart 2021’de dolandırıcılık olarak faaliyet gösterdiği için Forsage’a karşı durdurma ve vazgeçme eylemleri gerçekleştirdi.

Dört kurucuya ek olarak, yedi kişi daha federal menkul kıymetler yasalarının dolandırıcılıkla mücadele ve Kuzey Bölgesi Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi’ne sunulan şikayette kayıt gerekliliklerini ihlal etmekle suçlanıyor. Davasında, SEC sivil para cezaları, tasfiye ve ihtiyati tedbir talep ediyor. Kritptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, bu tarz dolandırıcılık vakalarına kripto para piyasasında sıkça rastlanıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!