Çin’deki Evergrande Krizi Büyüyor: Kripto Para Piyasası Risk Altında!

Son zamanlarda hem genel hemde kripto para piyasasında en çok konuşulan konulardan birisi Evergrande krizi. Evergrande, Çin’in en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri ve Global 500” listesinde yer alıyor, yani aynı zamanda gelir açısından dünyanın en büyük işletmelerinden biri. Kripto para piyasası üzerine gazetecilik yapan Çinli Colin Wu, Hong Kong borsasının düştüğünü ve bu düşüşün kripto piyasasını da etkilediğini vurguladı. Wu’nun belirttiği gibi Hong Kong’un Hang Seng endeksi yeni haftaya yaklaşık yüzde 7 değer kaybı ile başladı ve 52 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Peki Evergrande olayı kripto piyasasını nasıl etkiledi?

Hong Kong borsası yeni haftaya düşüşle başladı

Colin Wu’ya göre, küresel kripto para piyasalarında meydana gelen son düşüş Evergrande Real Estate Group’un hisse senedindeki yüzde 10,24’lük düşüşle alakalı. Daha önce endeks yüzde 17 değer kaybetti. 2021 Fortune Global 500 Listesine göre Evergrande Real Estate Group, satış açısından Çin’deki en büyük ikinci emlak şirketi. Aynı zamanda kâr açısından dünyanın en büyük 122. grubu. Hong Kong’un diğer emlak devleri de aralarında Henderson Land Development’ın da bulunduğu büyük bir hisse senedi satışıyla karşı karşıya kaldı.

Kripto para piyasasındaki düşüşü bu krize bağlayan Wu’ya göre, Evergrande’nin yaklaşık 2 trilyon dolar değerinde borcu bulunuyor. En büyük emlak şirketlerinden birinin borç kriziyle ilgili artan endişeler, banka hisselerinden yüksek getirili dolar tahvillerini ve Ping An Insurance Group hisselerine kadar çok çeşitli piyasaları olumuuz yönde etkiledi. Son yıllarda şirketin borçları, finansman arayışları içinde 300 milyar doları aştı. Böylece şirket, bir anda ülkenin en borçlu gayrimenkul şirketi oldu. Bazı ekonomistler, Evergrande’nin çöküşünün Çin’in finansal sisteminin yıllardan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük sınav olacağını iddia ediyor. Evergrande’nin bu duruma gelmesinin en büyük sebeplerinden biri Çin’deki konut talebinde süregelen düşüş. Bu nedenle kripto para piyasası da dahil olmak üzere, piyasalar endişeli.

Ever Grande krizi kripto para ve altın piyasasını da vurdu

Çin’de meydana gelen bu kaos ortamı, Bitcoin’de 312 milyon dolarlık tasfiyeye neden oldu. Daha önce bildirdiğimiz üzere, lider kripto para birimi Cumartesi günü gördüğü 48.700 dolardan bugün erken saatlerde 44.436 dolara kadar düşerek neredeyse yüzde 9 değer kaybetti. Bitcoin piyasalarında tek bir saat içinde 312 milyon dolar değerinde büyük miktarda tasfiye yaşandı. Sadece Bybit borsasında Bitcoin pozisyonlarının neredeyse yarısı tasfiye edildi (153 milyon dolar).

Kripto para borsalarından gelen veriler, BTC arzında birden fazla volatilite olduğunu gösteriyor ve bu, Bitcoin 45 bin dolar destek seviyesinin altına düşmeye devam ederse daha fazla satışı tetikleyebilir. Lider kripto para birimi an itibariyle ise 43.882 dolardan işlem görüyor. Altcoin piyasası da Evergrande Real Estate Group ile ilgili haberlerden  darbe aldıktan sonra bugün kırmızıda.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!