JPMorgan El Salvador’un Bitcoin Hamlesini Eleştirdi!

ABD’nin en büyük bankası olan JPMorgan Chase & Co., El Salvador’un Bitcoin (BTC)’i resmi kripto para birimi yapma konusundaki büyük kararına soğuk su döktü. JPMorgan tarafından yapılan son paylaşımda, en büyük kripto para biriminin benimsenmesinde herhangi bir “maddi ekonomik fayda” görmenin “zor” olduğunu ifade ediliyor.

JPMorgan: IMF ile müzakerelerini tehlikeye atabilir

Banka, ülkenin Bitcoin (BTC)’i ödeme yeteneği olan para olarak benimseme kararının Uluslararası Para Fonu ile müzakerelerini tehlikeye atabileceğini de ekliyor. Üstüne üstlük, JPMorgan, El Salvador tarafından alınan bu kararın Bitcoin’in çok daha büyük ekonomiler tarafından ele alınma şeklini etkileyebileceğini şu şekilde belirtti:

Yasal düzenlemelerde yapılan bu tür bir değişiklik, önemli ölçüde önce gelen ve anlaşılır bir şekilde kripto para birimini öngörmeyen yasa ve yönetmeliklerin istenmeyen bir sonucu olacaktır. Ancak bu, benzer konumdaki, daha küçük ülkeler arasında daha geniş bir eğilimin başlangıcıysa, bu hareketler karmaşık olabilir.

Bitcoin hamlesi kışkırtıcı bir hareket

El Salvador, Başkan Nayib Bukele’nin yurtdışında yaşayan Salvadorluların evlerine havale göndermelerine yardımcı olma potansiyelini kullanmasıyla, Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı olarak kabul eden dünyadaki ilk ülke oldu.

Uluslararası Para Fonu perşembe günü yaptığı açıklamada, El Salvador’un Bitcoin (BTC)’i paralel bir ödeme aracı olarak tanıma hamlesiyle ilgili ekonomik ve yasal endişeleri olduğunu ve bunun IMF destekli bir programın görünümünü daha da bulanıklaştırdığını ve ülke tahvillerindeki spreadleri genişlettiğini söyledi. IMF sözcüsü Gerry Rice, gerçekleştirilen bir basın brifingi sırasında şu açıklamaları paylaştı:

Bitcoin (BTC)’in yasal ödeme aracı olarak kabul edilmesi, çok dikkatli analiz gerektiren bir dizi makroekonomik, finansal ve yasal sorunu gündeme getiriyor. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve yetkililerle istişarelerimize devam edeceğiz.

Rice, Fonun Perşembe günü Bitcoin yasasını tartışmak için Bukele ile görüşeceğini söyledi.. Yasa, Bitcoin devriminde büyük bir anı işaret ederken, tropikal ulusun kuruluştan 1,3 milyar dolarlık bir kredi almasını da zorlaştırabilir. Stifel EM bağımsız araştırma başkanı Nathalie Marshik konuya ilişkin olarak şunları belirtti:

Yasa, tek başına projenin fizibilitesine ilişkin şüpheleri ortadan kaldırmıyor ve gelişmenin IMF programını tekrar rayına oturtacağına dair herhangi bir güven katmıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Comments (1)
Add Comment