Galaxy Digital’den Çarpıcı Rapor: Bankacılık ve Altın Sektörü Masum Değil

Bitcoin (BTC)’in enerji tüketimine ilişkin devam eden endişelerin ortasında, yeni bir rapor, geleneksel bankacılık sisteminin Bitcoin ağından çok daha fazla enerji tükettiğini ortaya koydu

Bitcoin’in enerji tüketimi iki kat daha düşük

Michael Novogratz’ın kripto para birimi şirketi Galaxy Digital Cuma günü, metodolojisi ve hesaplamalarına açık kaynaklı erişim sağlayan “Bitcoin’in Enerji Tüketimi Üzerine: Öznel Soruya Niceliksel Bir Yaklaşım” başlıklı bir rapor yayınladı.

Galaxy’nin madencilik kolu olan Galaxy Deal Mining tarafından yapılan çalışma, madenci talebi için enerji, madenci güç tüketimi, havuz güç tüketimi ve node güç tüketimi dahil olmak üzere Bitcoin (BTC)’in yıllık elektrik tüketiminin 113,89 TWh’de olacağını tahmin ediyor. Galaxy’nin tahminlerine göre bu miktar, bankacılık sektörü ve altın endüstrisi tarafından yıllık bazda tüketilen toplam enerjiden en az iki kat daha düşük.

Bankacılık sektörünün verileri şeffaf değil

Galaxy Digital Mining, Bitcoin’in enerji tüketiminin, Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi gibi araçlar kullanılarak gerçek zamanlı olarak izlenmesi kolay ve şeffaf olmasına rağmen, altın endüstrisinin ve geleneksel finans sisteminin enerji kullanımının hesaplanmasının güvenilir olmadığını belirtti.

Rapor, “Bankacılık endüstrisi elektrik tüketim verilerini doğrudan raporlamıyor,” diyor ve Bitcoin nihai çözüm sunarken, perakende ve ticari bankacılık sisteminin birden fazla yerleşim katmanı gerektirdiğini ekliyor. Galaxy’nin bankacılık veri merkezleri, banka şubeleri, ATM’ler ve kart ağının veri merkezleri tarafından enerji kullanımına ilişkin tahminleri göz önüne alındığında, bankacılık sisteminin toplam yıllık enerji tüketiminin dünya çapında 263,72 TWh olduğu tahmin edilmektedir.

Altın endüstrisi verileri güvenilir değil

Altın endüstrisinin enerji tüketimini hesaplamak için Galaxy Digital Mining, Dünya Altın Konseyi’nin “Altın ve iklim değişikliği: Mevcut ve gelecekteki etkiler” başlıklı raporunda sektörün toplam sera gazı emisyonları için tahminleri kullandı. Çalışmada tahmin edildiği gibi, altın endüstrisi yılda yaklaşık 240.61 TWh kullanıyor. Galaxy, “Bu tahminler, altın madenlerinde kullanılan lastiklerin enerjisi ve karbon yoğunluğu gibi altın endüstrisinin ikinci dereceden etkileri olan temel enerji kullanımı ve emisyon kaynaklarını hariç tutabilir” dedi. Yani bu raporun güvenilir olmadığı anlamına geliyor.

Galaxy Digital’in Bitcoin’in enerji tüketimine ilişkin analizi, Tesla CEO’su Elon Musk’un çevresel kaygılar nedeniyle araba satın alımları için ödeme olarak BTC’yi kabul etmeyi bırakma kararının ardından geldi. CEO geçen hafta Twitter’da “Kripto para birimi birçok düzeyde iyi bir fikir ve gelecek vaat eden bir geleceğe sahip olduğuna inanıyoruz, ancak bunun çevre için büyük bir maliyeti olamaz” dedi.

Musk’ın hareketi, kripto topluluğundan geniş çaplı eleştirilere yol açtı ve bazıları SpaceX’in projesinin roketlerini “daha sürdürülebilir enerjiye” çevirmesi gerektiğini belirtti ve Musk’ı iki yüzlülükle suçladı.

Musk’ın yaptığı Twitter paylaşımlarının ardından, Bitcoin bugün Şubat başından bu yana ilk kez 43 bin doların altına düştü. Yönetici, Tesla’nın Bitcoin’i yakında bilançosundan çıkarmayı planladığını ima ederek piyasaya daha fazla koos getirdi.

Comments (1)
Add Comment