Fiyatı Sıfırın Altında Kalan Luna’ya Yatırımcı Akıyor: Fırsat!

Güney Koreli yatırımcılar, fiyatların bu kadar gülünç derecede düşük olması nedeniyle kaybedecekleri çok az şey olduğunu düşünerek, geçtiğimiz hafta stabilcoin TerraUSD’den sonra değerinin yaklaşık yüzde 99,99’unu kaybeden bir kripto para birimi olan Luna coin’e yığıldılar.

Komisyon uyarıyor: Luna satın almayın!

Her iki token de Koreli geliştirici Do Kwon tarafından ortaklaşa kurulan bir blockchain platformu olan Terra’ya bağlı ve blockchain analitik firması Elliptic’e göre, yatırımcılar yaklaşık 42 milyar dolar kayıp yaşadı. Luna, dünyanın en popüler kripto para birimlerinden biriydi ve TerraUSD ile birlikte düşüşü, küresel olarak kripto spektrumunda kargaşaya neden oldu. Tüm bu kargaşa ortamında Bitcoin ise 9-12 Mayıs arasında değerinin yaklaşık dörtte birini kaybetti. Nisan ayı sonlarında yaklaşık 100 dolar değerinde olan Luna, şu anda bir sentin çok altında işlem görüyor. Fiyat o kadar düşük ki, yatırımcılar mucizevi bir toparlanma gerçekleştireceğine dair bahse girdiler.

Umutlu bir yatırımcı, Güney Kore’nin internet platformu Naver’deki bir blogda, isim vermeden, “Luna bir zamanlar ilk on piyasa değerine sahip büyük bir kripto para birimiydi, bu yüzden onu canlandırmak için ne gerekiyorsa yapacaklar” dedi. Blog yazarı, uluslararası bir kripto para borsası kullanarak hafta sonu her biri 0.33 won (0.0003 dolar) karşılığında 300 bin Luna satın aldığını söyledi. Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu, satın almanın aniden canlanması radarını aştığında, Salı günü, insanları Luna’ya yatırım yapmamaları konusunda uyardı. FSC’den bir kaynağa göre, Güney Kore’nin büyük borsalarında iki günden biraz fazla bir süre içinde başarısız kripto para birimindeki yatırımcı sayısı yüzde 50’den fazla artarak 15 Mayıs itibariyle 280.000’e ulaştı.  Kaynak, alımların çoğunlukla yerli yatırımcılardan geldiğini, ancak yurtdışından bazı girişlerin olduğunu söyledi.

Borsalar LUNA’yı delist ediyor

Güney Kore’nin en büyük borsalarından ikisi olan Bithumb ve Upbit, sırasıyla 27 Mayıs ve 20 Mayıs’ta Luna için ticaret desteğini askıya alacaklarını söylerken, bir diğeri Coinone, kripto para birimindeki mevduatları önümüzdeki günlerde listeden çıkartacak. Satın almanın token fiyatı üzerinde çok az etkisi oldu. Geçen haftayı bir sentin yüzde biri ile yüzde dörtyüzde biri arasında bocalayarak geçirdi. Ancak Güney Korelilerin, özellikle de gençlerin, hisse senetlerinden kripto para birimlerine kadar değişken ve riskli varlıklara yatırım yapma eğilimi, düzenleyicileri endişelendirdi. Daha önceki coşkuları, Luna ve TerraUSD’nin piyasa değerine göre sıralanmış dünyanın en büyük on kripto para birimi arasına girmesine yardımcı olmuştu.

Diğer varlıklar tarafından desteklenen çoğu stabilcoin’in aksine, TerraUSD’nin değeri, serbest dolaşan eşleştirilmiş token’ı Luna ile bağlantılı karmaşık algoritmik süreçlerle türetilir. Sistemde, bir TerraUSD token dolar Luna ile takas edilebilir ve bunun tersi de yapılabilir ve bir kez takas edildiğinde jetonlar imha edilir. TerraUSD 1 doların altına düşerse, yatırımcılar stabilcoin’i 1 dolarlık Luna ile takas etmek için satın almaya ve böylece TerraUSD’nin arzını azaltıp fiyatını 1 dolara geri çekmeye teşvik edildi. Teori buydu, ancak piyasa bu teorinin yanlış olduğunu kanıtladı. Piyasa çökerken, yüzlerce öfkeli perakende yatırımcı sosyal medyayı acı hikayeleriyle doldurdu ve bazıları Kwon’dan kayıplarını telafi etmesini istedi. Geçen hafta Kwon, sistemi TerraUSD’nin gelecekte rezervlerle destekleneceği şekilde değiştirmeyi planladığını duyurdu, ancak bu planın gerçekleştirilebilir olup olmadığı belirsiz. Daha fazla altcoin haberi için Kriptoarena.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!