FED Faiz Etkisi: Altın Fiyatları Nereye Gidiyor?

Altın fiyatı, 1617 dolar civarındaki aylık en düşük seviyelerden toparlanıyor. ABD Hazine getirilerinin Wall Street Journal (WSJ) tarafından yayınlanan ve yetkililerinin Aralık ayındaki Fed faiz artırımı konusunda bölünmüş olduğunu belirten bir makalede, ABD Hazine getirilerinin düşmesiyle 1640’lar bölgesine doğru istikrarlı bir şekilde ilerliyor.

Yetkililer Aralık ayındaki Fed faiz artırımını tartışırken altın fiyatı toparlandı

Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, Politika yapıcıların Aralık ayında faiz oranlarını daha yavaş bir hızda, yani 50 bps’de artırıp artırmamayı tartıştıkları, ancak “Fed pivotu” olarak algılanma korkularının hisse senetlerinde bir ralliyi tetikleyebileceği belirtildi. Bunun yerine, Fed yetkilileri enflasyonu soğutmaya çalışırken faiz artışlarının hızını ayarlıyorlar. ABD hisse senetleri toparlandı ve ABD tahvil getirileri geri çekildi. Altın fiyatı için bir kuyruk rüzgarı, seansın başlarında yeni bir aylık düşük seviyeye ulaştı. ABD’nin 10 yıllık T-tahvil getirisi, en son 2007’deki küresel finansal krizden önce görülen bir seviye olan YTD’nin en yüksek seviyesi olan yüzde 4.338’in oldukça altında, yüzde 4.250 artışla iki bps değer kazanıyor.

Ayrıca, ABD reel getirileri ABD 10 yıllık Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler (TIPS) tahvil getirisi ile ölçüldüğü gibi yüzde 1.838’den yüzde 1.706’ya geriledi.  Fed yetkilileri, enflasyon yüksek kalmaya devam ederken daha fazla harekete geçme ihtiyacını yineledi. Cuma günü ABD ekonomik verilerinin rapor edilmemesi, piyasa katılımcılarını daha fazla Fed yorumuna yöneltti. Perşembe günü, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve Fed yönetim kurulu üyesi Lisa Cook, yetkilikerin Fed faiz oranlarını artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Harker, “enflasyonu düşüren ilerleme eksikliğinden hayal kırıklığına uğradığını” söylerken, 2023’te oranların yüzde 4’ün üzerinde olmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Altın fiyat tahmini

Günlük grafik, XAU / USD’nin hala aşağı yönlü eğilimli olduğunu, ancak 1614.92 dolarlık YTD diplerine yakın kaldığını gösteriyor. Günlük Üstel Hareketli Ortalamalar (EMA’lar) düşüş eğilimini koruyarak spot fiyatın çok üzerinde işlem görürken, Göreceli Güç Endeksi (RSI) 39.86’da, daha yüksek hedeflemesine rağmen, düşüş bölgesinde kalmaya devam ediyor.

Bu nedenle, satıcılar satışlarına ara vermesine rağmen, kıymetli metal arka arkaya haftalar boyunca kayıplarını uzatmaya hazırlanırken düşüşlerden sorumlu olmaya devam ediyor. XAU / USD 1650 doları kırarsa, 20 günlük EMA’nın bir testi kartlarda; aksi takdirde, YTD düşüklerini yeniden test etmeye maruz kalacaktır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!