Dünyaca Ünlü İsimlerin Yorumu: Altın Nereye Gidiyor?

Altın fiyatı (XAU / USD), Cuma günkü Avrupa seansının ilk saatinde 1.620 dolar civarında gün içi düşük seviyeyi yenilemek için teklifler aldı. Bunu yaparken, külçe altın fiyatı Eylül ayında gördüğü yıllık en düşük seviyeye yaklaşırken düşüş grafiği formasyonu içinde kalıyor.

İşte piyasalardaki önemli gelişmeler

Çok yıllı yüksek Hazine getirileri son zamanlardaki kıymetli metal fiyatları için en büyük zorluk gibi görünüyor. ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirilerinin birkaç dakika önce yüzde 4,27 ile 14 yılın en yüksek seviyesini tazelediği, iki yıllık muadilinin ise yüzde 4,64 civarında 2007’den bu yana en yüksek seviyelere yükseldiği gözlemlenmelidir.  En son şahin Fed konuşmalarındaki sıçrama, ABD Federal Rezerv (Fed) yetkililerinden daha fazla faiz artışı öneren yorumlar ve çoğunlukla iyimser ABD verileri, son zamanlardaki tahvil çöküşünü desteklemiş gibi görünüyordu. Ayrıca piyasa duyarlılığına ve XAU / USD fiyatlarına ağırlık veren İngiltere’deki siyasi kriz, Çin’den gelen yeni covid sıkıntıları ve Rusya-Ukrayna kavgaları da bu çöküşleri destekliyor.

Daha sıkı getiriler göz önüne alındığında, ABD Dolar Endeksi (DXY), ilk haftalık kaybı şuan itibariyle 113.15 civarında üçe bölerken, Asya-Pasifik’teki ve Avrupa’daki hisse senedi vadeli işlemleri ve hisse senetleri hafif kayıplar kaydetti. Kasım ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından önceki karartma döneminden önce Fed konuşmacılarının yorumlarının son dozu, metal yatırımcılarının düşüş eğilimini sağlam tutarken, yeni dürtüleri izlemeleri için çok önemli görünüyor.

Altın teknik analizi

Altın fiyatı kısa vadeli bir düşüş kanalının içinde kalırken, Perşembe günü geç saatlerde 100-HMA’dan geri çekilmeyi uzattı ve şuan 1.643 dolar civarında. Düşüş MACD sinyalleri aşağı yönlü harekete güç katıyor. Bununla birlikte, 1.600 dolar eşiği, 1.615 dolarlık kritik destek yakınsamasını geçen aşağı yönlü filtrelere katkıda bulunuyor. Yukarı tarafta, 100-HMA, formasyonun direnç çizgisini 1.645 dolara yaklaştırarak düşüş kanalına meydan okumadan önce kısa vadeli XAU / USD’yi 1.643 dolara yakın bir yükselişle koruyor. Fiyat teklifi 1.645 doları aşsa bile, külçe alıcılar, teklif aylık zirveyi, yaklaşık 1.730 doları yenilemediği sürece masadan uzak kalır.

Kriptoarena.com olarak da bildirdiğimiz gibi, merkez bankalarının şahin tonu, altın fiyatlarının yönünü her zaman etkilemiştir. ANZ Bank analistleri ise altın fiyatları hakkında şunları söyledi:

Agresif faiz artırımlarına ilişkin artan beklentiler, Hazine getirilerini ve ABD dolarını güçlü bir zeminde tutuyor ve aşağı yönlü daha fazla yer bırakıyor. Yükselen oranlar ve enflasyon nedeniyle durgunluk korkuları büyürken, bazı güvenli liman akışlarını görmeliyiz. Ancak bu yakın zamanda düşüş eğilimini tersine çevirmek için yeterli değil. Altının baskı altında kalmasını bekliyoruz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!