El Salvador’un Bitcoin (BTC) Kararı İngiltere’de Ele Alındı

El Salvador’un ülkede Bitcoin (BTC)’i yasal para birimi olarak kabul etmesi yönündeki kararı, eski finans bekçilerinden biri olan Bank for International Settlements (BIS)’tan tepkiler almaya devam ediyor.

El Salvador’daki Bitcoin Yasası, Benoît Cœuré tarafından katı bir şekilde eleştirildi

Bitcoin (BTC) eleştirmeni ve Bank of International Settlements’taki inovasyon merkezinin başkanı Benoît Cœuré, El Salvador‘un BTC’yi ülkede yasal bir para birimi haline getirme yönündeki tarihi hamlesini “ilginç bir deney” olarak nitelendirdi. Reuters’e göre, Cœuré bu iddiayı BIS’in İngiltere’deki dördüncü inovasyon merkezinin cuma günkü açılışı sırasında yaptı ve şunları söyledi:

BIS’de Bitcoin (BTC)’i geçerli bir ödeme aracı olarak görmediğimizi açıkça belirttik. Bitcoin spekülatif bir varlıktır ve bu şekilde düzenlenmelidir.

El Salvador parlamentosu ise geçtiğimiz günlerde, Bitcoin (BTC)’i ülkede yasal para birimi haline getirmek için bir yasa tasarısını onaylamıştı. Başkan Nayib Bukele’nin sunduğu “Bitcoin Yasası”na ilişkin oylama, 84 kişiden 62’sinin onaylamasıyla oluşan ezici bir oy çokluğuyla kabul edildi.

Kasım 2018’de Coeure, Bitcoin (BTC)’i “2008 mali krizinin şeytani tohumu” olarak nitelendirmişti. Cœuré’nin katı kripto düzenlemelerine duyulan ihtiyaç hakkındaki yorumları BIS içinde ortak bir tema. Genel müdür Agustín Carstens de rutin olarak daha katı kripto para yasaları için çağrıda bulunuyor.

IMF’den de El Salvador’un kararına tepki

El Salvador’un Bitcoin kararının akabinde Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oldukça sert ikazlar yapılmıştı. El Salvador’dan gelen habere tepki gösteren IMF, kararın önemli hukuki ve mali sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Gerçekten de raporlar, Bitcoin’in IMF ile El Salvador başkanı arasında planlanan 1 milyar dolarlık bir program üzerinde bir tartışma konusu olabileceğini gösteriyor.

Perşembe günü, Basel Bankacılık Denetim Komitesi, BTC‘yi en yüksek risk kategorisine yerleştiren bir konsültasyon raporu yayınladı. Küresel bankacılık düzenleyicisi, tavsiyelerinin bir parçası olarak, kripto yatırımları yapmaya hevesli bankaları, denetim altında tutulan her 1 dolarlık BTC için 1 dolarlık sermaye bulundurmaya çağırdı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Comments (1)
Add Comment