Coinbase Açıkladı: Bu Altcoin’ler Ethereum İçin Tehlike Oluşturuyor!

Kripto para borsası Coinbase, ölçeklendirme çözümlerinin Ethereum (ETH) blockchain’i üzerindeki etkilerini analiz ediyor. Kriptoarena.com olarak, kripto para borsası tarafından sunulan analizi siz değerli okuyucularımıza aktarıyoruz.

Altcoin projeleri Ethereum için nasıl sorunlar oluşturabilir?

Kripto para borsası Coinbase tarafından yapılan bir araştırma raporunda yer alan bilgilere göre, Layer-2 (Katman-2) ölçekleme çözümlerinin Ethereum ağındaki gelişme ve gelirini azaltabileceğini söylüyor:

Layer-2’lerin geleceği sıfır toplamlı bir oyun olabilir, çünkü hangi L2 merkeziyetsiz uygulamaların (DApp) çoğunu barındırırsa, bir gün Ethereum ekosisteminin tamamına güç verebilir. Bu duruma bakıldığında, L2’lerin sonunda geliri Ethereum’un kendisinden uzaklaştırabileceğini gösteriyor.

Coinbase, son 12 aylık dönem içerisinde Polygon (MATIC), Optimism (OP) ve Arbitrum gibi ölçeklendirme çözümleri sunan projelerin, Ethereum’un elde ettiği gelirin yüzde birinden daha azını oluşturduğunu belirtiyor:

Son 12 aylık dönem içerisinde token’ları gözlemlendiğinde, Ethereum’un Arbitrum, Polygon ve Optimism’de yalnızca yaklaşık 78 milyon dolarlık toplam gelire kıyasla 9.971 milyar dolar toplam gelir elde ettiğini bildirdi.

Coinbase: Uzun vadeli bakıldığında fayda sağlayabilir

Kripto para borsası, ETH’nin bir Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizmasına geçişinin gerçekleşmesi ile birlikte, ölçeklendirme çözümlerinin potansiyel olarak stake getirilerinde düşüşe neden olacağını ve sonuç olarak bu durumunda ETH fiyatını olumsuz etkileyebileceğini söylüyor:

Daha fazla kullanıcı etkinliği L2’lere taşınırsa ve bu L2’ler işlemleri kolaylaştırmak adına kendi token projelerine ihtiyaç duyarsa, bu durum net işlem ücretlerinden daha az kazanacak olan doğrulayıcıların stake getirilerini potansiyel olarak azaltabilir. Platformda stake yapmaktan vazgeçirirse, bu, dolaşımdaki ETH likit arzının boyutunu artırabilir ve muhtemelen ETH fiyatlarına zarar verdiğini görebiliriz.

Ancak Coinbase tarafından yapılan araştırmaya göre, ölçeklendirme çözümlerinin ağ etkinliğini artıracağı için uzun vadede ETH adına fayda sağlayabileceği de belirtiliyor:

Ayrıca baktığımız zaman, L2’lerin ETH’un gelirlerini tüketmesinin etkisi kısa vadeli bir fenomen olabilir. Uzun vadede gözlemlendiğimiz de, gelirler, genel kripto para ekosistemindeki daha fazla etkinliğe ve ETH baskın evrensel (veya genel kullanım) blockchain’i olup olmamasına bağlıdır. L2’ler daha uygun, daha hızlı ve daha kolay hale getirerek daha fazla işlemi kolaylaştırıyorsa, başlangıçtaki gelir etkisi, sonunda ağda gerçekleşen artan etkinlikle hafifletilebilir.

Lider altcoin projesi ETH fiyatının güncel durumuna bakıldığında ise, şu anda son 24 saatte 0.7 düşüşle 1.993 dolar fiyat seviyesinde yatay hareketine devam ettiği görülüyor. Geçtiğimiz 1 aylık dönemdeki fiyat hareketliliğine bakıldığında yüzde 67.3 oranında bir artış yaşadığı gözlemleniyor. ETH fiyatının Merge sonrasında nasıl tetikleneceğini ise merak ediliyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!