Ethereum Merge ile İlgili Doğru Olduğu Düşünülen 5 Yanlış Bilgi!

Bildiğiniz üzere lider altcoin Ethereum tarihindeki en önemli yükseltme olarak adlandırılan The Merge, gerçekten de Ethereum blok zinciri için iş kanıtının (PoW) sonunu işaret ediyor. Uzmanlar ise beş yanlış anlaşılmaya dikkat çekiyor. İşte detaylar…

Uzmanlar, işlem hızlarına ve gas ücretlerine dikkat çektiler!

Ethereum’un yaklaşan güncellemesiyle beraber meşhur gas ücretlerinin düşürülmesi, yatırımcıların arasında dolaşan en büyük yanılgılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Daha düşük gas ücretleri elbette her yatırımcının istek listesinin başında geliyor fakat Merge güncellemesi, Ethereum blok zincirini PoW’dan hisse kanıtına (PoS) geçirecek bir fikir birliği mekanizması değişikliğidir. Merge güncellemesi, Ethereum’daki gaz ücretlerini düşürmek, ağ kapasitesini ve verimini genişletmek için çalışmayı amaçlayan bir güncelleme olarak karşımıza çıkıyor. Geliştirici topluluğu şu anda işlemleri daha ucuz hale getirmek için toplama merkezli bir yol haritası üzerinde çalışıyor. Bu yüzden Merge güncellemesinden hemen sonra Ethereum gas ücretleri düşüş yaşamayabilir.

Bir diğer yandan Ethereum işlemlerinin gözle görülür şekilde daha hızlı olmayacağı varsayılıyor. Ancak, Beacon Chain doğrulayıcıların her 12 saniyede bir, Mainnet’te yaklaşık 13.3 saniye olan bir blok yayınlamasına izin verdiğinden, bu söylentide bazı gerçekler de var. Ethereum geliştiricileri, PoS’a geçişin blok üretiminde yüzde 10’luk bir artış sağlayacağına inanırken, hafif iyileşme kullanıcılar tarafından fark edilmeyecektir. Bu yüzden işlem hızları hakkında yapılan yorum, artmayacağı yönünde.

Kullanıcılar tarafından yanlış birilen bir başka bilgi ise Merge güncellemesinin Ethereum blok zincirinin hizmet dışı kalmasına neden olduğu. The Merge’den Ethereum için olumlu sonuçlar öngören yanlış anlamaların aksine, popüler bir söylenti, planlanan yükseltmenin Ethereum blok zincirini bir an için çökerteceğini öne sürüyor. Geliştiriciler, PoW kullanılarak oluşturulmaktan PoS kullanılarak oluşturulmaya geçiş blokları nedeniyle hiçbir kesinti beklemezler.

Uzmanlar, güncelleme hakkında düzeltmelerde bulundu!

ETH tarafından 1:1 destekli bir kripto para birimi olan Stake Edilen ETH (stETH), şu anda Beacon Chain’de kilitli durumda. Kullanıcılar stETH varlıklarını geri çekebilmek isterken, geliştirici topluluğu yükseltmenin bu değişikliği kolaylaştırmadığını onayladı. stETH varlıklarının geri çekilmesi, Şanghay yükseltmesi olarak bilinen Merge’den sonraki bir sonraki büyük yükseltme sırasında kullanıma sunulacaktır.

Daha önce kriptoarena.com olarak bahsettiğimiz stETH, Shangai yükseltmesinin ardından para çekme işlemleri yeniden başlatılana kadar yatırımcılar için bloke olarak kalırken, doğrulayıcılar, yürütme katmanından veya Ethereum Mainnet’ten blok teklifleri sırasında kazanılan ücret ödüllerine ve maksimum çıkarılabilir değere (MEV) anında erişebilecekler. Ücret tazminatı yeni verilen token’lar olmayacağından, doğrulayıcıya hemen sunulacaktır.

Ethereum’un kullanılmayan potansiyeli konusundaki görüşlerini paylaşan Polygon kurucu ortağı Mihailo Bjelic, Ethereum için yeni bir ölçeklendirme çözümü olan zkEVM Rollups’ın akıllı sözleşme protokolünün işlem hacmi açısından Visa’yı geride bırakmasına izin vereceğini söyledi. Polygon’un diğer kurucu ortağı Sandeep Nailwal, Ethereum ücretlerini yüzde 90 oranında azaltan ve işlem hacmini saniyede 40-50 işleme çıkaran çözümü tasarlarken Bjelic’in düşüncelerini yineledi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!