Bitcoin, Bu Haberle 28 Bin Doları Kırdı! Şimdi Ne Bekleniyor?

ABD Federal Rezervi (Fed) Pazar günü, baskın bir rezerv para birimi olan ABD dolarının küresel finansal sistemde istikrarlı bir şekilde akışını sağlamak için diğer büyük merkez bankalarıyla el ele verdiğini duyurdu. Avrupa ve Amerika’da artan enflasyona yönelik yatırımcılar ise Bitcoin (BTC)’i tercih etti. BTC fiyatı 28 bin dolar seviyesini aşmayı başardı! İşte detaylar…

Bitcoin (BTC) 28 bin dolarlık kritik seviyeyi aşmayı başardı!

Fed, Pazartesi gününden itibaren Avrupa Merkez Bankası, Japonya Bankası, İngiltere Bankası, Kanada Bankası ve İsviçre Ulusal Bankası ile haftalık dolar takas hatlarının sıklığını artıracağını söyledi. Dolar takas hatları, yabancı merkez bankalarının Fed’i aşağı yönlü risklerden korurken ABD doları borçlanmasına olanak tanıyor. Hareketle beraber dolardaki oynağın yatışması amaçlanıyor. Gerçekleşen bankacılık krizinin ardından ABD’deki üç bankanın iflas etmesiyle başlayan furya, Credit Suisse’in UBS ve Swiss National Bank tarafından devralınmasının hemen ardından geldi.

Önde gelen devlet yetkilileri arasında artan finansal istikrar endişeleri son derece dikkat çekiyor ve Fed’in faiz oranlarını artırmaya devam etme kabiliyetini sorguluyor. Kriptoarena.com olarak daha önce aktardığımız üzere Merkez Bankası, Mart 2022’den bu yana borçlanma maliyetini 450 baz puan artırdı ve geçtiğimiz yıl kripto para birimleri de dahil olmak üzere varlık piyasaları çalkalandı. Daha da önemlisi Fed’in küresel dolar likiditesini desteklemesi, dünya çapındaki nakit paraya kaçış riskini azaltır ve yatırımcıların birçoğu, Bitcoin, kripto para birimleri dahil her şeyi satarak başta ABD doları olmak üzere nakde geçer. Fakat bu durum, ABD doları edinmenin maliyetini yükselterek finansal sistemde strese yol açıyor.

Başka bir deyişle, takas hatlarının artan sıklığı, Bitcoin de dahil olmak üzere riskli varlıklarda azalmayan bir artışın önünü açtı. Verilere göre, piyasa değerine göre önde gelen kripto para birimi, büyük ölçüde bankacılık sistemine karşı bir koruma olarak görülüyor. Bitcoin (BTC), geçtiğimiz Pazar günü 28 bin dolar seviyesinin üstüne çıkmayı başararak kilit noktayı aştı.

Dolar, Fed’in Mart 2020’de takas hatlarını açmasının ardından zirve yaptı.

Dolar takas çizgileri geçmişte dolar için aşağı yönlü olmuştur. Genel olarak Bitcoin ve diğer risk varlıkları, doların tersi yönde hareket etme eğilimindedir. Mart 2020’de COVID-19 kaynaklı çöküş sırasında gözlemlenen son küresel nakit hamlesi, dolar endeksinin 100’ün üzerine çıktığını ve Bitcoin’in yüzde 50’den fazla düştüğünü gördü.

BTC ralliyi sürdürebilecek mi?

Lider kripto para birimi BTC, Haziran 2022’den bu yana ilk defa bu kadar güçlü durdu ve 28 bin dolarlık seviyeyi aşmayı başardı. 541 milyar dolarlık piyasa değeri ile 28.292 dolardan işlem gören BTC, yıl başından bu yana yüzde 70’in üzerinde değer kazandı. Yalnızca geçen hafta, BTC, bankacılık krizi ortaya çıktıkça ve beklenenden daha sıcak bir enflasyonla yatırımcıların servetine 100 milyar dolardan fazla değer kattı. Uzmanlara göre, bu hafta 21 Mart’ta yapılacak FOMC toplantısı BTC’yi 30.000 doların üzerine fırlatabilir.

Şu anda küresel piyasalarda, özellikle ABD ve Avrupa’da yüksek düzeyde bir belirsizlik var. ABD’deki küçük bankalar ve hatta Credit Suisse gibi devler bile, banka yönetimindeki türden bir durumdan korkan mevduat sahipleri ağır para çekme işlemleri için sıraya girerken, merkez bankasının insafına kalmış değiller. Yaklaşan bu krize rağmen Bitcoin, yatırımcıların umudu olarak ortaya çıktı. Geçen hafta Fed, altı aylık parasal sıkılaştırma çabalarını tersine çevirerek piyasaya 300 milyar dolarlık bir sermaye akışını duyurdu. Fed bu hafta parasal genişlemeye geri dönerse, yeni bir likidite akışı olacaktır, ancak bu, daha da yüksek enflasyonun devam etmesi anlamına gelecektir.

Bankacılık krizi sürerken yatırımcılar Bitcoin alıyor

Tasarım gereği Bitcoin, yatırımcıların servetini merkez bankaları tarafından basılan sonsuz paradan korumayı ve servetin erozyonunu önlemeyi amaçlamaktadır. Bazı kripto para analistleri, Bitcoin’in merkez bankasının eylemlerine karşı güçlü bir bahis olarak ortaya çıkan yeni finansal dünya düzenini yönlendireceğine inanıyor.

Tarihsel eğilimlere göre, Bitcoin’in geçen haftaki performansı, yeni boğa koşusunun başlangıcının tonunu belirledi. CryptoQuant analisti Maartun’un sözleri ise şu şekilde:

BTC, Kritik haftalık kapanıştan önce destek seviyesi için birden fazla fiyat bantını aşmayı başardı. Son derece önemli bir haftalık kapanış yaklaşıyor. 250 günden uzun bir süredir ilk kez Bitcoin fiyatı birden fazla önemli fiyat bandının üzerinde kapanacak

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!