Beklenen Rapor Yayınlandı: Bu 12 Altcoin Listede!

Kripto endüstrisi ile yakından ilgilenen bir risk sermayesi şirketi Electric Capital, endüstrinin geçtiğimiz yıllardan bu yana ne kadar büyüdüğünü açıklayan bir 2022 Geliştirici Raporu ile yatırımcıların karşısına çıkıyor! Bu 12 altcoin projesi ise dikkat çekiyor! İşte raporla ilgili kritik detaylar…

Kripto para geliştirici aktivitesi raporu yayınlandı!

Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere kripto para endüstrisine akın eden geliştirici sayısı, günden güne artmaya devam ediyor. 17 Ocak tarihli Electric Capital raporuna göre, aktif geliştiricilerin sayısı son iki yıllık süreçte iki katına katlandı. Rapor üzerinde verilere değinen araştırmacılar 250 milyon kod işlemeyi analiz ettiler ve rapora 300’den fazla kişinin katkıda bulunmasını sağladılar.

Rapora göre geçtiğimiz yılın başlarında, aylık yaklaşık 12 bin aktif geliştirici bulunurken, 2022 yılının sonunda bu sayı 24 bin seviyelerine kadar yükseldi. Bir diğer yandan, aktif geliştirici sayısındaki rekor rakam ise Haziran 2022 tarihine dayanıyor. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında aktif geliştirici sayısı 26 bin seviyesinin üzerine çıkmayı başardı. Bununla beraber aktif geliştiricilerinin yaklaşık olarak yarısının yarı zamanlı olduğu belirtilen raporda, Aralık 2022 ortasına kadar 7 binden fazla tam zamanlı geliştiricinin çalıştığı eklendi.

Bir başka detayda ise 2022’de 60 binden fazla yeni geliştiricinin kripto kodlarına katkıda bulunduğu bildiriliyor. Rapora göre bu geliştiricilerin önemli bir kısmının, kod katkılarının yüzde 70’lik bir kısmını oluşturan tam zamanlı katılımcılar olduğu açıklanıyor.

Rapora göre altcoin geliştiricilerinin sayısı artıyor!

Bir diğer yandan rapora göre aktif geliştirici sayısı 2022‘nin ortasından bu yana biraz düşüş yaşadı. Ayı piyasasıyla aynı zamana denk gelmesiyle yaşanan düşüş, piyasa hissiyatının düzelmesiyle beraber muhtemelen toparlanacak. Bir diğer yandan Ethereum aktif geliştiriciler açısından en iyi ekosistem olma yolunda emin adımlar atıyor. Ethereum, Aralık 2022 itibariyle toplam 5.734 geliştiriciye sahipti. Bu ise diğer projelere göre onu ön plana attı.

Polkadot ve Solana’ya bakacak olursak, geçtiğimiz yılın sonlarında her biri 2.000 adet geliştirici ile ikinci sırayı paylaştı. Polygon’un 1.100 civarında olan geliştirici sayısı Cosmos’un 1.800 geliştirici sayısının biraz altında kalsa da Solana ve NEAR ile birlikte geçtiğimiz yıla göre sağladığı yüzde 40’lık büyüme onu ön plana çıkarıyor.

Öte yandan 2022’nin sonunda Bitcoin ağı için yalnızca 920 aktif geliştirici vardı. Küçük altcoin ekosistemleri ise büyüyor. Bu ekosistemlere bakıldığında bizi Sui, Starknet, Osmosis, Optimism, Aptos, Mina, Hedera ve Arbitrum karşılıyor. Projeler geçtiğimiz yıla göre yüzde 50’nin üzerinde büyüme gösterdi ve aylık 100’den fazla aktif geliştiriciyle yollarına devam ediyorlar.

Ayı piyasasında da büyüme sağlandı!

Paylaşılan verilere göre 2022 yılında yüzde 70’lik bir piyasa çöküşüne rağmen sağlıklı bir kripto geliştirme ekosistemi bizi karşılıyor. Electric Capital yatırımcısı Maria Shen, büyümenin 2020 veya 2021’de daha yavaş olduğunu aktarırken, geçmiş ayı piyasalarına bakıldığında tutarlı göründüğünü aktardı.

“Geliştiriciler bir boğaya girer ve ayı sırasında büyüme durur, bu nedenle büyümeye döngüler bağlamında bakmalıyız.”

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!