Altın Fiyatında Ani Düşüş: Sebebi Nedir?

Altın 1.800 dolar seviyesinin daha da altına düştü ve spot fiyatlar, Avrupa seansının ilk yarısında, Ocak ayının sonundan bu yana en düşük seviyesine kadar geriledi.

Altının fiyatlarını baskılayan faktörler

1.818 dolar bölgesine erken bir yükselişin ardından, XAU/USD Pazartesi günü yeniden satış baskısı altına girdi ve son bir aydır görülen düşüş eğilimini sürdürdü. Küresel risk hissiyatındaki mütevazı toparlanma – hisse senedi piyasalarındaki istikrar işaretlerinin de gösterdiği gibi,  altının güvenli liman ünvanını baltalayan önemli bir faktör olduğu ortaya çıktı. Bunun dışında, Fed’in daha agresif bir politika sıkılaştırmasına yönelik beklentiler, yatırımların altından uzaklaşmasına katkıda bulundu. Gün içi düşüş, 1.800 dolar seviyelerinin yakınında yer alan bazı kısa vadeli al-sat seviyelerini beraberinde getirdi. Bu, altının etrafındaki düşüş baskısını daha da kötüleştirdi, ancak faktörlerin bir kombinasyonu kayıpları sınırlamaya yardımcı oldu.

Fed’in yükselen enflasyonu frenlemek için para politikasını daha hızlı bir şekilde sıkılaştıracağına dair beklentiler, ABD dolarının yirmi yılın en yüksek seviyesine yakın bir seviyede durmasına yardımcı oldu. Bu da, dolar cinsinden altın için bir rüzgar gibi davranan kilit bir faktör olarak görülüyordu. Yatırımcılar, büyük merkez bankalarının enflasyonu sınırlamak için daha agresif bir hamlesinin küresel ekonomik büyümeyi etkileyebileceğinden endişe duyuyorlar.

Altın fiyatları için beklenen seviyeler

Ukrayna’daki savaştan ve Çin’in sıfır COVID-19 politikasından kaynaklanan, artan küresel büyüme endişesi, tahvillerde bir ralliye neden oldu ve bu da 10 yıllık gösterge getirilerin son zirve olan yüzde 3,20’den geri çekildiğini gördü. Bu da, ABD doları boğalarını savunmada tuttu ve dolar cinsinden emtiaya bir miktar destek vererek, spot fiyatların 1.787-1.785 dolar alanından toparlanmasına izin verdi.

Bununla birlikte, 1.800 dolarlık rakamın altında herhangi bir güçlü alım ve kabul eksikliği, düşüş eğilimine işaret ediyor. Bu nedenle, 1.782-1.780 dolar bölgesine veya 2022’nin en düşük seviyesine doğru bir sonraki düşüş, 1.753-1.751 dolar bölgesine yakın bir sonraki ilgili desteğin rotasında belirgin bir olasılık olmaya devam ediyor. Yatırımcılar şimdi yeni bir ivme için ABD Empire State İmalat Endeksini dört gözle bekliyorlar. Daha fazla altın haberi için, Kriptoarena.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!