Wall Street Journal’dan İlginç Türkiye Raporu: Kripto Para Çılgınlığı!

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, ülkedeki yüksek enflasyon ve Türk lirasının değer kaybetmeye devam etmesi nedeniyle, Türklerin çoğunun özellikle Bitcoin (BTC) ve Tether gibi kripto para birimlerine yöneldiğini belirtti.

”Liradan daha riskli olmasına rağmen, kripto paralara ilgi giderek artıyor”

Hükümetin ekonomi politikalarına güven duyulmayan gelişmekte olan ülkelerin çoğunda, kripto para birimleri büyük ilgi görüyor. Türkiye’de de durum tam olarak bu şekilde. Wall Street Journal tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir rapora göre, tüm müdahelelere rağmen, Türk lirası değer kaybetmeye devam ediyor. Rapora göre, kripto paraların daha da riskli varlıklar olabileceği gerçeği göz önüne alındığında, Türklerin kripto paralara daha fazla odaklanması şaşırtıcı bir durum olarak değerlendiriliyor. Blockchain analitik firması Chainalysis’e göre Türkiye kripto para kullanımında 4.sırada yer alıyor. Yalnızca üç borsada günde ortalama işlem hacmi 1,8 milyar dolara yükseldi.
 
Bu arada, durdurulamaz bir şekilde değer kaybetmeye devam eden lira da şu anda herhangi bir toparlanma belirtisi göstermiyor. Liranın yalnızca 2021’de değerinin en az yüzde 44’ünü kaybettiği bildiriliyor. Birçok ekonomist ve uzman, Türkiye’nin yükselen enflasyonunun liranın düşmesinin arkasındaki neden olabileceğini görüşünde. Ülkede enflasyon geçen ay yüzde 36’ya ulaştı ve ekonomistler daha da yükselebileceğini tahmin ediyor. Tabii ki, enflasyon yükselirse, bu her zaman zaten değer kaybetmiş yerel para birimi üzerinde daha fazla baskı anlamına gelir. Bu durum daha fazla Türk’ün Bitcoin gibi kripto para birimlerine yöneleceği anlamına geliyor.

Türkiye’den kripto para rekoru 

Kripto para analitik firmaları Chainalysis ve Kaiko tarafından yayınlanan verilere göre, Türkiye’de işlem sayısı günlük bir milyonu devirerek, yeni bir rekora imza attı. Hızla artan enflasyon ve Eylül ayından bu yana yaklaşık yüzde 40 değer kaybeden Türk Lirası, vatandaşların gün geçtikçe eriyen birikimlerini korumak için kripto paralara akın etmesine neden oldu. Reuters’e göre, ülkedeki ekonomik problemler, bu yılın başlarında merkez bankası başkanının değiştirilmesiyle başladı.
Türk lirası, 2008’den bu yana değerinin yüzde 90’ını kaybettiği için insanlar, dolar ve altına yöneliyor. Kripto para birmleri ise, insanları ekonomik krize karşı korumak için önemli bir seçenek haline geldi. Bitcoin (BTC) ve Tether, son üç yıldır Lira karşısında en popüler işlemler oldu.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!