Türev Verileri Bakın Bitcoin İçin Bakın Neye İşaret Ediyor!

Lider kripto para birimi Bitcoin, türev hacmi verilerine bakıldığında bir yükselişe tanık oluyor ve genel olarak yükseliş eğilimi ile devam ediyor. Vadeli işlem piyasalarındaki Bitcoin (BTC) fiyatları, yatırımcıların türev piyasasına güven kazandığını gösteren spot piyasa fiyatlarını aşmaya başladı! İşte detaylar…

Bitcoin vadeli işlemlerinin hacmi 2022’de sert bir düşüş gösterdi

Kriptoarena.com olarak aktardığımız üzere 2022 yılında lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), uzun süreli bir düşüş eğilimine tanık oldu, bu da fiyatında yüzde 60’lık bir düşüşe ve Bitcoin vadeli işlemleriyle beraber opsiyon hacimlerinde keskin bir düşüşe neden oldu. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz Kasım ayında FTX’in çöküşü, piyasa duyarlılığını daha da azalttı ve uzun tasfiyeler ile güçlü bir düşüş eğilimi sayesinde türev piyasasından önemli bir geri çekilme yaşandı.

TheBlock’tan alınan verilere göre, Aralık 2021’de Bitcoin vadeli işlemleri, büyük borsalardan alınan verilerle beraber 1.3 trilyon dolar seviyelerini gösteriyor. Bu seviye, Kasım 2022’de yüzde 50’den fazla düşüş yaşayarak 620 milyon dolar seviyelerine kadar geriledi ve büyük borsalardaki işlem hacimlerinde keskin bir düşüş olduğunu gösterdi. Fakat bu düşüşler, Ocak 2023’te Bitcoin’in düşüş trendinin tersine dönüşün önemli bir faktör olmasıyla değişti. BTC fiyatı son zamanlarda istikrarlı bir şekilde arttı, haftanın başlarında 24.000 dolara ulaştı ve türev piyasası kesin bir yükseliş profili gösteriyor.

Zincir üstü Veriler 2023’te Olumlu Kazançlar Gösteriyor

Bir diğer yandan Twitter üzerinden paylaşımlarda bulunan piyasa analisti ProfChaine’e göre türev piyasası güçlü açığa satış ve belirgin bir yükseliş eğilimi ile tersine dönüyor. Ayrıca analist öne sürdüğü verileri, Bitcoin vadeli işlemlerinin 3 aylık hareketli yıllık bazda (aşağıda mavi ile gösterilmiştir) gelişimini gösteren bir dizi grafikle de destekliyor.

Bu metrik, spot fiyata göre vadeli işlem sözleşmelerinin ortalama fiyatındaki yüzde artış veya azalmayı gösteriyor. Uzmanlara göre yatırımcılar, fiyatları spot fiyattan daha yüksek olan vadeli işlem sözleşmelerini hedeflerse, oran pozitif olur ve beklenti fiyatın düşeceği yönündeyse, oran negatif olur. Grafikte görüldüğü gibi, Kasım ayının başındaki FTX çöküşü, yatırımcıları vadeli işlem ticaretinden çekilirken metriği negatife götürdü. Ancak Ocak ayında Bitcoin’in değerindeki yükseliş nedeniyle önemli bir yükseliş trendi yaşandı.

Diğer bir gösterge, belirli bir süre içinde çözülmemiş türev sözleşmelerinin miktarını gösteren Bitcoin vadeli işlemleri açık faiz kaldıraç oranıdır. Açık faiz oranındaki bir artış, yeni yatırımcıların türev piyasasında yeni pozisyonlar alıp sattığı anlamına gelir.

Yukarıdaki grafik, yılın başından bu yana açık faiz kaldıraç sayısında bir artış olduğunu gösteriyor. Bu, piyasa hacimlerinin düşük olduğu 2022’deki düşüşle keskin bir tezat oluşturuyor. Vadeli işlem piyasasındaki artış, piyasa için bir yükseliş işaretini temsil ediyor ve tipik olarak, uzun bir boğa koşusu içinde olabileceğimizi gösteren bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor.

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), anlık olarak 23.395 dolardan işlem görüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!