Terra (LUNA) Çöküşünü Öngören İsim: ”Balık, Baştan Kokar”

Ünlü bir hedge fon yöneticisi, sistemin bazı yatırımcıları ve ekibi zenginleştirmek amacıyla tasarlandığı için Terra (LUNA)’nın başarısız olduğunu iddia etti.

”Terra, yatırımcıları değil, ekibi zenginleştirmek için tasarlandı”

Yatırımcılar, TerraUSD (UST) ve LUNA’nın çöküşü karşısında şok olurken, bazı uzmanlar ise bu felaketi önceden tahmin ettiler. Galois Capital’den Kevin Zhou,  Terra projesine dair riskleri önceden ortaya koyan ve insanları projeye yatırım yapmaktan vazgeçmeye çağıran uzmanlardan biri. Bloomberg tarafından yayınlanan Odd Lots podcast’i ile yaptığı röportajda Zhou, Terra’nın tüm kripto para sektörü için oluşturduğu sistematik riski keşfettikten sonra, bu yılın başından beri yatırımcılara projeden uzak durmaları konusunda uyarıda bulunduğunu ifade etti. Zhou, Terra’nın yatırımcıların aksine ekibi zenginleştirmek için tasarlandığını ve birçoğunun Anchor Protocol’de fonlarını fonlarına yatırarak yaklaşık yüzde 20’lik devasa getirilerle ödüllendirileceğine inandığını belirtti.
 
Yatırımcılar, Terra’nın Anchor Protocol sisteminin, en yüksek geliri elde etmek için birbirleriyle rekabet etmelerini sağlamak için tasarlandığını düşünürken, sisteme karşı rekabet ettiklerini asla bilmiyorlardı. Yöneticiye göre, sistemde yatırımcılar arasındaki bir rekabetten ziyade sistemin kendisiyle riskli bir mücadele söz konusuydu.  Zhou, Terra’nın kullanıcıları UST’ye yatırım yapmaya ikna etmek için kullanılan yüzde 20’lik kazancıin, belirli bir hak kazanma süresi boyunca açılan devasa LUNA zulasının satışından elde edildiğini açıkladı. Uzman, Terra’nın LUNA’nın satışından elde edilen fonları operasyonlarını finanse etmek için kullanacağını ve ayrıca gelir rezervlerine Anchor protokolünü tamamlamak için kullanacağını da sözlerine ekledi.

Kurtarma çabaları, işe yaramıyor

Tecrübeli isim, Terra’nın yüzde 20 yatırım getirisinden faydalanmak için Anchor protokolünde para yatırmaya devam eden yeni kullanıcılardan da bazı getiriler aldığını belirtti. Zhou, birçok kullanıcının Terra’nın getiri programına katılmasıyla birlikte, şirketin yaklaşık 80 milyon dolarlık rezervleri olduğunda bile yatırımcılara yatırım getirisi olarak yaklaşık 7 milyon dolar ödemeye başladığını kaydetti.
 
Röportaj sırasında Zhou, ekibin rezervi 450 milyon dolara çıkarmak zorunda kaldığını ve ardından programdan yararlanmak isteyen daha fazla yatırımcının girişinin ardından fonların yavaş yavaş tükendiğini kaydetti. Projenin arkasındaki ekip, yatırımcıları kayıplarını telafi etmenin yollarını düşünürken, kriz giderek daha da derinleşiyor.  
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!