Stabilcoin’ler Enflasyona Karşı Koruma Sağlayabilir mi?

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), 2021 yılının Kasım ayındaki tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) olan 69.044 dolardan yüzde 71,4 oranında düşüş yaşadı. Dünya çapında birçok ülke enflasyonist sorunlar yaşamaya devam ederken, beklenti Bitcoin fiyatında bir artış yaşanması yönünde. Tüm bunlarla birlikte, kripto para birimleri arasında yer ve fiat para birimleri ile denk işlem gören stabilcoin projeleri enflasyon adına bir çözüm sunabilir mi?

Bitcoin başarısız mı oldu?

Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; ABD’deki enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Bitcoin’e bakıldığında ise enflasyonist bir hedge olarak başarısızlık yaşadığına dair görüşler mevcut. Bunun yerine BTC, hisse senetleriyle, özellikle ABD’deki teknoloji hisseleriyle oldukça ilişkili görünmeye devam ediyor. Bitcoin’in başarısızlığına ilişkin bu algı hem doğru hem de yanlış olarak değerlendiriliyor. Swan Bitcoin’de Özel Müşteri Hizmetleri genel müdürü Steven Lubka, daha yapıcı bir bakış açısı ile yaklaşım sunuyor.

Lubka, Bitcoin’in parasal devalüasyona veya para basımına karşı iyi performans gösterdiğini açıklıyor. ABD hükümetinin fazlasıyla para bastığı COVID-19 salgını dönemi boyunca BTC fiyatının istikrarlı bir şekilde artmasının nedenin bu olduğunu söylüyor. Bitcoin, tedarik zinciri kesintileri nedeniyle mal fiyatlarının artması veya çatışmadan kaynaklanan kıtlık gibi diğer enflasyon türlerine karşı daha az iyi performans gösterir. Bu ikinci tür “enflasyon” gerçek enflasyon değildir, ancak tüketicilere karşı tam anlamıyla aynı görünmektedir. Bunlarla birlikte, düzenli tüketicilerin hareketlerine bakıldığında, dolar, pound ve euronun, günlük gıda maddelerinin ve diğer satın alınan ürünlerin fiyatlarına karşı değer kaybettiği bildiriliyor

Kazemian: CPI-sabitlenmiş stabilcoin projelerine girin

Enflasyona karşı korunmanın bir yolu, tüketicilerin malların değerine sabitlenmiş stabilcoin projelerinin kullanması olabilir. Teoride, bu para birimlerinin satın alma gücü, müşterilerin düzenli olarak alışveriş yaptığı ürünlere karşı ne yükselme ne de olası bir düşüş yaşamaktadır. Stabilcoin işleten şirketlerden biri olarak Frax dikkat çekiyor. Bu amaç için oluşturdukları token Frax Fiyat Endeks Payı (FPIS) ve beklediğiniz gibi şu anda fiat para birimi başına 1,39 dolar seviyesinden eş değerde olacağı doların üzerinde işlem görüyor. Frax’ın kurucusu Sam Kazemian, bunun kripto para birimindeki bir sonraki büyük fikir olabileceğine inanıyor. Oluşturulan yapıya devlet dışı hesap birimi diyor. Kazemian stabilcoin projeleri ile ilgili görüşlerini şu ifadelerle aktarıyor:

Stabilcoin’lerde bir sonraki en büyük sektörün devlet dışı hesap birimi olacağını düşünüyorum. İnsanların yaşam standartlarını aynı tutabilmeleri için önemsedikleri bir sepet dolusu tüketim ürünü için aslında istikrarlı olan varlık.

 

Ağustos ayının başlarında Kazemian, CPI sabitlenmiş bir stabilcoin hakkında konuşma yapıldığında, FPIS’in piyasa değerinin 60 milyon doların biraz üzerinde olduğu belirtildi. Mevcut zamanda ise 140 milyon dolarda olduğu aktarılıyor. Kazemian, konseptin hala piyasaların biraz ilerisinde olduğunu kabul ediyor, ancak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde fikrin geniş çapta kabul göreceğini dile getirdi. Kurucu, TÜFE sabitlenmiş stabilcoin’lerin “devlet hesap birimlerine alternatif” olabilecek konuma geleceğini söylüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!