Stabilcoin’ler Düşüşte! Bitcoin Fiyatı Nasıl Etkilenecek?

Kripto para piyasasında yaşanan son çöküşlerden sonra toparlanmalar görüldü. Ancak son raporlar, stabilcoin girişi ve döviz rezervlerinin önemli ölçüde azaldığını iddia ediyor. Bununla birlikte, Whalestats’ta bulundurulan stabilcoin cüzdan adresleri sayısında da en düşük seviyelere gerilediği aktarılıyor.

Stabilcoin projelerindeki cüzdan sayısı ne kadar düştü?

Glassnode tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyanın en büyük ikinci stabilcoin projesi olan USDC, döviz mevduatlarında keskin bir düşüş yaşadı. USDC için döviz mevduatı (7d MA), 17 ayın en düşük seviyesi olan 138.25’e kadar geriledi. 23 Mart 2021 tarihinde, önceki 17 aya göre 138,81’lik bir düşüş kaydedildiği açıklandı.

Glassnode’nın gerçekleştirdiği bir başka güncelleme de, cüzdan adreslerinin ilk yüzde 1’inin elinde tuttuğu USDC arzının yüzdesinin 22 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 87.66’ya gerilediği bildirildi. 20 Ağustos 2022 tarihinde 22 ayın en düşük seviyesi yüzde 87,66 olarak kaydedildi. USDC döviz girişlerinin (7d MA) miktarının da 11 ayın en düşük seviyesine düştüğü bildirildi. Değeri 11.13 milyon dolara kadar gerileme yaşadı. Ancak 16 Şubat 2022 tarihine gelindiğinde 11,28 milyon dolar ile son 11 ayın en düşük seviyesi kaydedildi. Uzmanlar, borsanın USDT, USDC, BUSD ve DAI için rezervlerinin ve girişlerinin azaldığını iddia ediyorlar. Piyasanın artık düşük satın alma gücüne sahip olduğu ifadelerini kullanıyorlar.

Bu durum kripto para piyasası için ne anlama geliyor?

Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; En dikkat çekici düşüşün USDC’de olduğu belirtiliyor. Stabilcoin’in büyümesi, 2022 yılının ilk yarısında halihazırda kurulmuş USDT’den daha iyi performans göstermesi ile olduğu aktarılıyor. Lider kripto para birimi Bitcoin’in (BTC) fiyatı Mayıs ayında 25 bin dolar ila 28 bin dolar fiyat aralığına düştüğünde, Spot Exchange’deki rezervi 1,9 milyar dolara ulaştı. Ardından, BTC fiyatı 19 bin dolar fiyat seviyesine düşmesi sonucunda ise rakamlar, Haziran ayında 1,3 milyar dolara kadar yükseliş yaşadı. Ancak, şu an itibariyle 268 milyon olduğu belirtiliyor.

Bu durum ise, balinaların ve büyük kurumların, fiyatlar düşükken daha fazla BTC satın alabilmek adına USDC’lerini satma olasılığını artırıyor. Kalan stabilcoin projeleri için rezerv değişiminin son sekiz ayda önemli bir artış yaşamadığı da eklendi. 2022 yılının başından itibaren USDC, USDT’nin yüzde 47,5’lik pazar payına kıyasla yüzde 25,8’lik bir pazar payına sahipti. USDT ve USDC şu anda pazar payının sırasıyla yüzde 43.8 ve yüzde 36.3’üne sahipler.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!