Solana Eriyor! Çöküş mü yoksa Alım Fırsatı mı?

Solana (SOL) fiyatı, Bitcoin korelasyonu, makro riskler ve Solana’nın kesinti süreleri nedeniyle hala düşüş yaşamaya devam ediyor. Peki bu durum bir çöküş mü yoksa yatırımcılar için bir alım fırsatı olabilir mi? İşte detaylar…

Analistlerden “Solana fiyatı Haziran ayında 45 dolar seviyelerine çıkabilir” yorumu

Solana’nın (SOL) fiyatı 3 Haziran’da önemli bir düşüş yaşadı. SOL fiyatı, 10 ayın en düşük seviyesinden herhangi bir şekilde toparlanamadıktan sonra gün içinde yüzde 6.5’ten fazla düşüşle 35.68 dolara düştü. Bir diğer yandan analistlerin yorumlarına göre, tarihsel olarak önemli bir destek seviyesinde bulunan SOL/USD paritesi, Haziran ayında yukarı yönlü bir yükselişe tanık olabilir ve sonraki 40-45 dolar alanını bugünün fiyatından yaklaşık yüzde 25 artırarak görebilir.

Bununla birlikte analistlere göre, bir toparlanma senaryosu halen kesin gözükmüyor ve Solana, tipik olarak en iyi altcoin’ler arasındaki eğilimleri etkileyen lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) ile adım adım trade yapmaktan kaynaklanan rüzgarlarla karşı karşıya gözüküyor. Özellikle, BTC ve SOL arasındaki haftalık korelasyon katsayısı 4 Haziran itibariyle 0.92 olarak karşımıza çıkıyor.

SOL/USD karşısında BTC/USD korelasyon katsayısı.

“Bitcoin 30 bin dolarlık psikolojik destek seviyesinin altına düşerse, SOL fiyatında büyük kayıplar yaşanabilir”

Bütün bu olasılıklarla beraber daha önce kriptoarena.com olarak bahsettiğimiz üzere Bitcoin fiyatı, mevcut 30.000 dolarlık psikolojik destek seviyesinin altına düşerse Solana’nın BTC’den daha büyük kayıplar görmesi muhtemel gözüküyor. Bir diğer yandan Federal Rezerv gösterge faiz oranlarını yükseltmeye ve bilançosunu küçültmeye kararlı görünüyor. Bu şahin politikanın bir sonucu olarak, Bitcoin gibi riskli varlıkların daha da düşme olasılığı var ve bu da Solana’nın yükseliş beklentilerine zarar veriyor.

SOL’un mevcut destek seviyesinin (yaklaşık 35 dolar) altına kırılması, Mart-Temmuz 2021’de güçlü bir destek alanı olarak hareket eden ve aşağıda gösterildiği gibi yüzde 1200’lük bir fiyat rallisinden önce gelen 18-25 dolar aralığına doğru bir düşüş olasılığını artırıyor.

SOL/USD haftalık fiyat grafiği

Bu düşüş senaryosu, Solana (SOL)’yı bugünün fiyatına göre neredeyse yüzde 60 seviyelerinin altına düşürebilir. SOL için düşüş görünümü, Solana blockchain’in tekrarlanan kesintilerle karşı karşıya kalması ve böylece ağını, borç verme protokolü Solend ve merkezi olmayan değişim Serum dahil olmak üzere kilit “dapp’leri” için saatlerce neredeyse kullanılamaz hale getirmesiyle ortaya çıkıyor. Solana’nın en son yazılım arızası, 1 Haziran’da yaşadığı 4,5 saatlik bir kesintiydi. Blokchain’in en büyük kesintisi ise Ocak ayında gerçekleşti ve neredeyse 18 saat boyunca kapalıydı.

Uzmanlara göre yaşanan bu kesintilerin sonucu olarak birçok yatırımcı, yatırımlarını farklı blockchain’lere taşıdı ve bu durum Solana fiyatında düşüş yaratabilir.

Bağımsız bir piyasa analisti olan Miles Deutscher, kripto yatırımcılarının son Terra fiyaskosuna tanık olduktan sonra temkinli olduklarına inanıyor. Yine de analist, ağ olgunlaştıkça Solana’nın kesintilerinin zamanla azalacağını iddia ediyor ve “Ancak bu tür olayları bastıramazlarsa, diğer L1’ler (katman-1 blockchain) pazar payını yemeye devam edecek” sözlerinde bulundu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!