SEC Başkanı’ndan Çarpıcı DeFi Açıklaması: Regülasyon geliyor!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler, DeFi (merkezi olmayan finans  projelerinin)’nin düzenlemelere karşı bağışık olmadığını savundu.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanı Gary Gensler, düzenleyicilerin yetki alanına girebileceklerini savunarak, DeFi (merkezi olmayan finans)  projelerini hedef aldı. Ayrıca, DeFi teriminin kendisinin mutlaka doğru olmadığını öne sürerek “biraz yanlış isim” olarak nitelendirdi.

SEC Başkanı Gary Gensler, DeFi’yi Düzenlemek İstiyor

Gensler, dün Wall Street Journal ile yaptığı röportajda konu hakkındaki görüşlerini şöyle aktardı:

Bu platformlar, bazı yönlerden merkezi olmayan ancak diğer yönlerden oldukça merkezileştirilmiş bir şeyi kolaylaştırıyor.

Gensler ayrıca, DeFi (merkezi olmayan finans) alanında yer alan kişilere “destekçiler” ve “sponsorlar” olarak işaret etti. Gensler konu ile ilgili şunları belirtti:

Yalnızca açık kaynaklı yazılım gibi yazılımı yazmakla kalmayan, aynı zamanda genellikle yönetişim ve ücretleri olan çekirdek bir grup insan var,” diye ekledi, “Ortada bu destekleyiciler ve sponsorlar için bazı teşvik yapıları var.

Gary Gensler ve DeFi

Bu, Gensler’in DeFi konusunda daha sıkı düzenleme talep ettiği ilk sefer değil. SEC başkanı daha önce, merkezi olmayan finans alanının kayıt dışı menkul kıymetler satma işinde olabileceğini öne sürmüştü. Bu ayın başlarında Aspen Güvenlik Forumu’nda Gensler, binlerce kripto para biriminin veya “tokenin” kayıt dışı menkul kıymet olarak çalıştığını söyledi. Gansler konu ile ilgili olarak şunları ekledi:

DeFi (merkezi olmayan finans) platformları sadece menkul kıymetler yasalarını değil, bazı platformlar emtia yasalarını ve bankacılık yasalarını da içerebilir.

Değeri ne olursa olsun, Gensler merkezi olmayan finansta durmadı. Daha önce, bir bütün olarak kripto endüstrisinde daha sağlam tüketici korumaları çağrısında bulunan Elizabeth Warren (D-MA) gibi Senatörlere katılmıştı. Gensler, bu ayın başlarında CNBC ile yaptığı röportajda şöyle konuştu:

Biz bir yatırım koruma ajansıyız ve şu anda bu varlık sınıfı, Bitcoin ve yatırımcıların ticaret yaptığı yüzlerce diğer kripto para, spekülatif bir varlık sınıfıdır.

Yapmak istediğimiz şey, dolandırıcılık ve manipülasyona karşı bazı temel korumaları sağlamaktır.

DeFi’nin yaşadığı son sıkıntılar

Gensler’in yorumları, DeFi için zorlu bir dönemin her iki tarafına da geliyor. Bu ayın başlarında, birlikte çalışabilirlik protokolü Poly Network, kripto endüstrisinin şimdiye kadar gördüğü en büyük hack olan 600,3 milyon dolarlık bir saldırıya uğradı. Fonlar daha sonra Poly Network tarafından bu olay için iş teklif edilen bilgisayar korsanı tarafından iade edildi. Hack’ten önce, Blockchain adli tıp firması CipherTrace, DeFi ile ilgili hack’lerin yalnızca 2021’de %270 arttığını tespit eden bir rapor yayınladı.

Bu bulgular, tarihi Poly Network hack’inin ortasında, bazı kripto gözlemcilerinin, potansiyel yeni gelenlerin DeFi endüstrisi tarafından ertelenip ertelenemeyeceği konusunda spekülasyon yapmalarına neden oldu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!