Sanal Gerçekliğin Mucidinden Şaşırtan Bitcoin (BTC) Yorumu!

Sanal gerçekliğin (VR) mucidi Jaron Lanier, Bitcoin (BTC)’in tasarımının ilk kullanıcılara daha fazla fayda sağladığı için özünde bir Ponzi şeması olduğunu belirtti.

 

Bitcoin: sisteme karşı bir suç!

Lex Fridman podcast’ında konuşan Lanier, daha önce Bitcoin satın alan bireylerin sonradan alan yatırımcılara kıyasla daha zengin olduğunu öne sürdü. Ünlü isme göre, büyük balinalardan, küçük yatırımcılara kadar farklı bireyleri kapsayan Bitcoin ekosistemi, volatilite gibi riskli faktörlere dayalı bir kumar. Lanier, Bitcoin’in kumar gibi büyük bir sektör olduğunu ancak işlevsiz olduğunu ima etti.

Lanier, Bitcoin teknolojisini sınırsız bir ölçekte kullanmanın dijital para sektörü için bir felaket olduğunu ve bunu “sisteme karşı bir suç” olarak nitelendiriyor. Bitcoin (BTC)’nin özünde bir Ponzi şeması olduğunu ve ilk yatırımcıların en büyük kazancı sağladığını iddia eden teknoloji mucidi şunları söyledi:
Zincirde ne kadar aşağılara inerseniz, kumar oynama riskiniz o kadar çok artacak. Para kazanma olasılığınız birkaç garip ve riskli faktöre bağlı. Küçük bir yatırımcıysanız, daha fazla risk alıyorsunuz. Piyasaya geç girenlerdenseniz, daha dezavantajlısınız. Oynaklık, bu sistemi kumara dönüştürüyor.

 Ponzi şeması, kumar ve volatilite

Lanier, uzun süredir dijital para fikrini savunmasına rağmen, Bitcoin (BTC)’in işlevsiz olduğu için, bu anlamda çözüm sunmadığını belirtti. Sanal gerçekliğin mucidi ayrıca, Bitcoin’in ekonomik bir anlam ifade etmeyen altın standardının yeniden yaratılması olduğunu söyledi. Ancak, sektörü değiştirmeye çalışan Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin gibi isimlerin başarısını da kabul ediyor ve şunları ekliyor:
Bitcoin çıktığında ve Blockchain ve white paper gibi şeyleri öğrendiğimde, bugün geleceğimiz noktayı tahmin etttim. Açıkçası bu beni endişeye düşürdü. Aman Tanrım! Altın standardını yeniden oluşturmak için tüm bu garip fikri ve tüm bu asi sistemi tekrar uyguluyoruz diye düşündüm. Bana geçmişi hatırlatıyor. Çok işlevsiz. Ekonomik açıdan çok yararsız.

 

Ayrıca, Lanier hükümetin merkezileşmesinin sorun olduğu fikri üzerine inşa edildiğinden, Bitcoin’in ekonomik büyüme yaratma fırsatı göstermediğine inanıyor.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!