Rusya’dan Google’a Para Cezası: Kremlin’in Kripto Para Fobisi Tekrar Hortladı!

Rusya, ülkede faaliyet gösterme yetkisi olmayan bir kripto para platformu olan eToro’nun reklamını yaptığı için Google LLC’ye bir kez daha para cezası verdi.

Kripto para platformu eToro’nun beşinci para cezası

Moskova departmanı, Merkez Bankası’ndan lisans almadan Rusya’da faaliyet gösteren eToro (Europe) Ltd’nin reklamını yaptığı için Google’a bir yılda beşinci kez 200 bin ruble (yaklaşık 2.720 dolar) tutarında para cezası verdi. Uygulanan para cezasına ilişkin açıklama, departmanın basın servisi tarafından bildirildi. FAS, Google kripto para platformu eToro’nun reklamını güvenilmez olarak değerlendirdi ve diğer üreticilerin ürünleriyle yanlış karşılaştırmalar gördüğünü ekledi.  Bu uygulama, Google’ın bu yıl aldığı beşinci FAS cezası oldu. Daha önce şirket 800 bin ruble için dört ayrı para cezası aldı ve bu uygulanan bu ceza tutarlarını halihazırda ödedi. Nitekim,  eToro, 2017 yılında Rusya’da forex ticareti hizmetleri sunmayı durdurdu. Ayrıca Finance Magnates’e, ülkede herhangi bir faaliyeti olmadığını ve yanıltıcı reklam kampanyaları yürütmediğini doğruladı.

Sembolik Bir Ceza

Kullanıcıların Adwords platformunda reklam kampanyası yürütmesine izin verdiği için Google LLC’ye para cezası uygulandı. Kripto para platformu eToro ile ilgili olarak uygulanan para cezası ve diğer cezalar Google gibi bir dev için ceza miktarı sembolik olsa da, kesinlikle idari sorumluluklar getirdi ve düzenleyicilerin duruşunu gösterdi. Nisan ayında FAS, şirketin “YouTube video yayınlama hizmetleri pazarındaki hakim durumunu kötüye kullandığı” gerekçesiyle Google’a dava açtı. Dava, içerik ve YouTube hesaplarının engellenmesinden şikâyet eden Bölge Kamu Kurumu “İnternet Teknolojileri Merkezi”nin açıklaması üzerine açıldı. FAS, engelleme kurallarının “anlaşılmaz, taraflı ve öngörülemez” olduğuna karar verdi. Moskova OFAS Rusya başkanı Ekaterina Solovieva tarafından yapılan açıklamada kripto para ve diğer dijital platformlar ile ilgili olarak olarak şu bildirimde bulunuldu:

Özellikle finansal hizmetler söz konusu olduğunda ve vatandaşların refahını doğrudan etkileyebilecek lisanssız faaliyet gösteren kuruluşların reklamlarıyla ilgili şikâyetler konusunda oldukça ciddiyiz.

FAS soruşturması, Rusya’nın döviz özdenetim kuruluşu AFD’nin şikayetinin ardından geldi. Söz konusu reklam, eToro (Europe) Ltd. tarafından sunulan ürün ve hizmetlerle ilgiliydi. Reklamda (Rusça), eToro’nun hisse, petrol, kripto para, tahvil, para birimi ve altın yatırımları sunan dünyanın en büyük sosyal ticaret platformu olduğu belirtildi. Konu hakkında görüşlerini paylaşan Ekaterina Solovieva şu eklemede bulundu:

Tüketicileri her zaman paralarını verecekleri şirket seçerken mümkün olduğunca dikkatli olmaya ve internettekiler de dahil olmak üzere büyük ve hızlı kazanç vaat eden reklamlara karşı çok dikkatli olmaya çağırıyoruz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!