ABD’den Önde Gelen Kripto Para Platformuna İşlemleri Durdur Uyarısı!

Şirketin CEO’su, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun, kripto para piyasasında yatırımcıların varlıklarından faiz kazanmalarına izin verecek bir programla ilerlemesi durumunda ABD’deki en büyük kripto borsasını dava açmakla tehdit ettiğini söyledi. Coinbase CEO’su Brian Armstrong, Salı günü geç saatlerde yayınlanan 21 bölümlük bir Twitter ileti dizisinde, federal piyasa düzenleyicisinin şirkete sunmayı planladığı ürünün hükumete tescil edilmesi gereken bir tür teminat olduğunu söylediğini söyledi.

ABD düzenleyici bir hesaplaşmaya hazır

Coinbase baş hukuk görevlisi Paul Grewal ayrı bir blog yazısında, Armstrong bu görüşe karşı çıkarak SEC’in hareketini “kabataslak” olarak nitelendirdi, ancak şirketin programın başlatılmasını en az Ekim ayına kadar ertelediğini söyledi. SEC, yorum talebine hemen yanıt vermedi. Armstrong, tweet’lerinde, kripto para borsasının borç verme özelliği hakkında yetkililere bilgi vermek için SEC’e ulaştığını söyledi. Buna karşılık, ajansın kayıtları celp ettiğini, çalışanların ifadesini aldığını ve plana devam ederse şirketi dava etmekle tehdit ettiğini söyledi. Şirket ve SEC arasındaki çatışma, Washington’da kripto para biriminin artan incelemesi sırasında ortaya çıkıyor, çünkü kanun yapıcılar yıllardır yasal bir gri alanda faaliyet gösteren bir endüstriyi düzenlemeye çalışıyor. Vahşi fiyat dalgalanmaları, yüksek profilli fidye yazılımı saldırıları ve etkileyici odaklı spekülatif ticaret de kripto dünyasına şüphecilik getirdi.

Görsel: Kripto Para Borsası Coinbase CEO’su Brian Armstrong 

Ancak girişimciler ve endüstri grupları da son aylarda lobicilik güçlerini esneterek, güç simsarlarının genç endüstrinin etkisinin büyük bir duyurusu olarak gördüğü güçlü bir kampanya başlattı. Coinbase, önerilen ürününü, doların değerine sabitlenmiş bir kripto para birimi olan USD Coin adlı bir stablecoin’e yapılan yatırımlar için ödeme almalarının bir yolu olarak müşterilere sundu. Katılımcılar, varlığı diğer kripto yatırımcılarına ödünç vererek yıllık yüzde 4 getiri elde edebilirler. Şirket, SEC’in programın neden yatırım ürünleri için ayrılmış federal gözetimi gerektirdiğini haklı çıkaramadığını iddia ediyor. Armstrong paylaştığı tweet’inde şunu kaydetti:

Borç verme nasıl bir teminat olabilir?

Bazı menkul kıymetler hukuku uzmanları, yasanın bu noktada açık olduğunu savundu. Coinbase tarafından burada borç verilmediği, ödünç alındığı ifade ediliyor. Cornell Hukuk Fakültesi’nde profesör olan Dan Awrey, borçlanmanın bir menkul kıymet ihracı içeremeyeceği fikrinin bariz bir şekilde yanlış olduğunu söyledi. Armstrong, düzenleyici otoritenin kripto para piyasasına ilişkin olarak bir standart belirlemesi ve bunu tutarlı bir şekilde uygulaması gerektiğini şöyle belirtti:

Bu faaliyeti istemiyorsanız, pozisyonunuzu yazılı olarak yayınlayın ve sektör genelinde eşit olarak uygulayın

Armstrong ayrıca diğer şirketlerin benzer kripto para kredisi özellikleri sunduğunu ancak düzenleyiciler tarafından takip edilmediğini savundu ve şu ifadeleri paylaştı:

Kapımız açık kalıyor.

Haber, Çarşamba günkü işlemlerde Coinbase hisselerinin yüzde 3,2’den fazla düşerek 258 doların biraz üzerine çıkmasına neden oldu. Endüstri zaten Biden yönetimi tarafından atanan düzenleyicilerin daha sıkı gözetimiyle karşı karşıya. Hazine Bakanı Janet L. Yellen, kripto para benimseyenler tarafından ileri sürülen bazı iddialar hakkında çekincelerini dile getirdi.

Gensler: kripto para borsalarında dolandırıcılık veya manipülasyona karşı gerçekten bir koruma yok

SEC Başkanı Gary Gensler, bu yılın başlarında Kongre’ye kripto para düzenlemesi hakkındaki ilk sözlerinden birinde şunları söyledi:

… bu kripto para birimlerinin ticareti yapılan borsaların ne SEC’de ne de kardeş kuruluşumuz Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nda düzenleyici bir çerçevesi yok. … Şu anda bu kripto borsalarının etrafında bir piyasa düzenleyicisi yok. Dolayısıyla dolandırıcılık veya manipülasyona karşı gerçekten bir koruma yok.

Gensler, Kongre’yi düzenleyicilere kripto para faaliyetini düzenlemede daha fazla yetki vermeye çağırdı. Ve bazı endüstri analistleri, SEC’nin hareketini daha geniş bir kampanyanın parçası olarak Coinbase’in kredi programına karşı kullandı. Cowen Washington Araştırma Grubu analisti Jaret Seiberg, Çarşamba günü müşterilere bir notta şunları aktardı:

Coinbase şu anda gündemde olan şirket oluyor. SEC’in kredi ürünleri sunan diğer kripto borsalarını hedef almasını bekliyoruz.

Minneapolis Federal Rezerv Başkanı Neel Kashkari geçen ay halka açık bir etkinlikte şöyle konuştu:

Kripto para birimi yüzde 95 dolandırıcılık, hype, gürültü ve kafa karışıklığıdır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!