NFT Nedir?

NFT nedir? adlı konu başlığımızı Kriptoarena.com olarak, bu makalemizde yanıtlıyoruz. Proje Türkçeye “Değiştirilemez Token” olarak çevrilmektedir. Açılımı Non Fungible Token (NFT) olan; sanat eserleri, gayrimenkuller, müzik, benzeri dijital varlıklar veya herhangi soyut-somut nesnelerin dijital ortamlardaki karşılığıdır. Ayrıca Karşılıksız Token anlamına gelen NFT kavramı, temsil ettiği herhangi bir varlığın mülkiyetini ispat edebilen eşsiz bir tanımlayıcıdır. Özellikle müzik, film veya benzer sanat eserlerinin taklit edilmesini zorlaştırmak için duyulan ihtiyaçla ortaya çıkmaktadır. NFT, Blockchain teknolojisinden faydalanarak varlığın değiştirilemeyen ve kopyalanamaz şekilde dijital versiyonunun yaratılmasını sağlamaktadır.

NFT projesinin amacı nedir?

BTC ve ETH benzeri kripto para birimlerinin aksine NFT Coin takas edilememektedir. NFT teknolojisi diğer kripto para birimlerinin aksine kopyalanmasını ve değiştirilmesini önleyen kodlama yoluyla yaratılmaktadır. Özellikle elde edilen dijital imza yaratılan NFT’nin benzersizliğini garanti altına almaktadır. Proje koleksiyonerliği bir üst seviyeye taşıyan NFT teknolojisiyle yalnızca tek bir adet orijinal eserin bulunması sağlanmaktadır.

NFT’nin ne işe yaradığını kolay bir örnekle anlatabiliriz. Örneğin; Vincent Van Gogh’un ünlü Yıldızlı Gece tablosunu ele alalım. Tablonun tek adet orijinal parçası olsa da dünya üzerinde milyonlarca kopyası bulunmaktadır. Konvansiyonel sanat koleksiyonculuğu için fazla güvenilir olmayan bu problem NFT ile ele alındığında dijital eserlerin yalnızca orijinalliği değil kopyalarının oluşturulamaması da garanti altına alınmaktadır. Proje kodlama yoluyla orijinal parçaya atana mülkiyet yardımıyla koleksiyonerler, herhangi bir kopyası olmayan eşsiz bir dijital esere sahip olma fırsatı yakalamaktadır.

NFT’ler nasıl üretilir?

  1. Eser seçimi: Öncelikle NFT’nin temsil edeceği varlığın ne olduğuna karar verilmelidir. Daha sonra NFT’ye dönüştürebilmek için dijital bir öğe seçebileceğiniz gibi, gerçek dünyadaki sanat eserlerine yönelebilirsiniz. Bir fiziksel koleksiyon için NFT’ye dönüştürmek için iyi bir seçim olabilmektedir.
  2. Kullanılacak Blockchain’in seçimi: Geçmiş tarihlerde yalnızca ETH Blockchain’i NFT desteği verirken günümüzdeki alternatifler çoğaldı. Bugün NFT uyumlu Blockchain’ler arasında ETH’le birlikte BSC, Tron, DOT, Tezos, SOL vb. Blockchain’lerini seçebilirsiniz.
  3. Cüzdan seçimi: Ürettiğiniz NFT’yi kullanabilmek için bir cüzdana ihtiyacınız bulunmaktadır. Cüzdan için tercih ettiğiniz Blockchain’e göre seçim yapmanız gerekmektedir. Şayet ETH Blockchain’i tercih edildiyse seçilmesi gereken cüzdan ETH uyumlu, Tezos ağı tercih edildiğinde de cüzdanın Tezos uyumu bulunmasına dikkat edilmelidir.
  4. Platformun seçimi: NFT’lerin çıkartılması için kullanım amacıyla tercih edilen Blockchain ve kişisel tercihlere bağlı şekilde platformlar seçilmektedir. Bu platformların NFT’ye dönüştürülmek istenen varlığın bir dosyayla yüklenecek olması durumunda bunu desteklemesi gerekmektedir. Treasureland, BakerySwap, OpenSea, Rarible, Foundation Marketplace veya SuperRare gibi platformlara üye olabilmektedir.
  5. Dosyanızı platforma yükleyin: Son adım olarak üyelik oluşturduğunuz platforma ses ve resim gibi NFT’ye dönüştürülen dosyayı yükleyip işlemleri sonuçlandırabilirsiniz.

Avantajları neler?

  • Projede mülkiyet haklarının önemli olduğu eserlerin orijinalliği garanti edilmektedir.
  • Özellikle mülkiyet konusunda uluslararası düzenlemeler yaratmasına yol açabilmektedir.
  • Ayrıca spor, oyun ve sanat alanları içi ekstra bütçe sağlamaktadır.
  • Değer artışıyla yatırımcısına kazanç imkanı sunmaktadır.
  • Proje koleksiyonerliği bir üst seviyeye taşımaktadır.
  • Kripto para birimlerine karşı mesafeli olan büyük bir kesimi de Blockchain teknolojisine alıştırabilmektedir.

Dezavantajları neler?

  • NFT’ye artan ilginin finansal balon yaratma riski bulunmaktadır.
  • NFT’lere yönelik DApp geliştirme süreçleri için zaman gerekmektedir.
  • NFT üretmek için gerçekleşen enerji tüketimleri yüksektir.

NFT nedir? Nasıl satın alınır?

NFT satın almak için öncelikle; Dijital bir cüzdan hesabı oluşturun. Daha sonra NFT arzı için tercih edeceğiniz kripto para birimini cüzdanınıza transfer edin. Açık artırma yoluyla NFT satışı yapan platformlara üye olun. Daha sonra cüzdanınızı platforma bağlayın. Son olarak satın almak istediğiniz NFT’ye teklif verin. Açık artırma sonucunda verdiğiniz teklifin en yüksek olması durumunda NFT’nize sahip olabilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!