Metaverse Arazi Fiyatları Büyük Çöküşün Eşiğinde! Neler Oluyor?

Metaverse ekosistemi, 2021 yılı kripto para piyasalarında yaşanan boğa koşusu sırasında, özellikle sosyal medya devi Facebook’un sanal dünyaya büyük bir dönüş yapmasıyla dikkat çekti. Ancak şimdilerde Metaverse’de yer alan araziler ve emlak piyasası ciddi bir çöküşle karşı karşıya.

Ekosistemde yer alan sanal arazi parsel fiyatlarında gerileme yaşandı

The Information tarafından sunulan verilerdeki bilgilere göre, sanal arazilerin parsel başına ortalama fiyatı yüzde 66’dan fazla düştü. Aynı zamanda, altı büyük platformda Metaverse gayrimenkulünün toplam aylık işlem hacimleri ile ilgili açıklama yaptılar. Son altı ayda şaşırtıcı şekilde yüzde 90 oranında azalma kaydedildiği bildiriliyor. Yayın tarafında ayrıca, kripto para piyasalarında yaşanan düşüşler sonrasında, NFT piyasalarında da büyük bir düşüşün yaşanmasını tetiklediği ve fiyatlarda düşüşler yaşandığı belirtiyor.

Metaverse alanında birçok gayrimenkul alıcısı, sanal dünyada kendi gayrimenkullerini inşa etmek isteyen şirketlere kiralamak veya satmak umuduyla satın aldıklarını söylüyorlar. Yayında yer alan notlar şu şekilde:

Zirvedeyken yatırım imkanı olarak görüp satın alan yatırımcılar şimdi değeri düşen arazilerde oturuyorlar. Bu arada, gerçek dünyada yaşanan ekonomik gerileme, markaların metaverse varlıklarını geliştirmek için harcama yapma kararlılığına yönelmelerini sağlayabilir.

Metaverse alanında iş imkanları yüzde 81 oranında artış gerçekleştirdi

İşyeri araştırmacısı Revelio Labs’e göre, Metaverse alanındaki işlere bakıldığında, Nisan ve Haziran ayları arasındaki dönemde geçtiğimiz çeyrekte yüzde 81 oranından fazla artığı gözlemleniyor. Tabii ki, bu düşüş, kripto para alanındaki daha geniş piyasalarda yaşanan düşüşler ve iflas açıklamalarıyla aynı zamana denk geldi.

Kriptoarena.com olarak bildirdiğimiz gibi; Ayrıca, teknoloji sektöründeki yeni işe alımlardaki yavaşlama ile de örtüştüğü bildiriliyor. Revelio Labs ekonomisti Jin Yan, sosyal medya şirketi Facebook’un Metaverse’e dönmesinin ardından bunu “talep tarafından kısa ömürlü bir yutturmaca” olarak nitelendiriyor. Hem gerçek dünyada devam etmekte olan ekonomik koşulların ve enflasyon kararları doğrultusunda kripto ve blockchain ekosisteminde ortaya çıkan olumsuzluklardan etkilendiği belirtiliyor. Ancak, talebin düşmeden hala devam ettiği ve var olan beş tür Metaverse mesleği bulunuyor. Analytics Insights tarafından sıralama şu şekilde:

Metaverse Araştırma Bilimcisi

Blockchain Mühendisi

NFT Stratejisti

Metaverse Planlayıcı

Ekosistem Geliştiricisi

Endüstri içerisindeki kopuşların ve düşüşlerin ise ne kadar süreceği belirsizliğini korumaktadır. Ancak, Facebook gibi önde gelen teknoloji devlerinin devam eden baskısı ile ilerleyen süreçte diğer şirketlerden de daha fazla katılım görebiliriz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da Facebook’ta ve Instagram’da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!